Annons
Nyheter

Facket anmäler kommunen för ökad stress i äldreomsorgen

Många av de anställda inom äldreomsorgen mår dåligt efter att ständigt få höra att de måste spara på både det ena och andra. Därför gör nu Kommunal i Ulricehamn en anmälan enligt arbetsmiljölagen.
Nyheter • Publicerad 14 december 2013

Anmälan riktas gentemot arbetsgivaren, Ulricehamns kommun. Formellt är det skyddsombudet som anmäler till arbetsgivaren att det behövs åtgärder för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö.

Det är en den märkbart ökade pressen som många av medarbetarna inom äldreomsorgen nu upplever som är bakgrunden.

Annons

Enligt facket finns ett direkt samband mellan en ökad stress hos de anställda och arbetsgivarens åtgärder för att komma tillrätta med det tickande underskottet inom äldreomsorgen.

– Situationen är allvarlig, det är vår bedömning. Det är därför vi gör den här anmälan, säger Åsa Lind på fackförbundet Kommunal i Ulricehamn.

– Våra medlemmar ute i verksamheten får nu ständigt höra att de ska var återhållsamma som ett sätt att minska utgifterna. Många har börjat höra av sig till oss, eftersom de känner sig uppgivna. Med pressen följer en känsla av otillräcklighet hos personalen, säger Åsa Lind.

Vikten av att vara kostnadsmedveten är i sig inget nytt för dem som jobbat länge inom äldreomsorgen i Ulricehamns kommun. Sparkrav och effektiviseringsåtgärder har avlöst varandra genom åren.

Det nya nu är det tickande underskott på cirka tio miljoner kronor i verksamheten, som upptäcktes i höstas. Sedan dess har uppmaningarna till personalen att försöka hålla igen på kostnaderna knappast minskat, snarare tvärtom, enligt Åsa Lind.

– Pengar pratas det om hela tiden, från arbetsledningens sida. Det är ständiga uppmaningar och förslag som medarbetarna ständigt får till sig.

– Grejen är att medarbetarna redan sedan tidigare är väldigt väl medvetna om detta. Man jobbar ständigt med detta i bakhuvudet. Trots det kommer nu ytterligare uppmaningar som handlar om att spara pengar i verksamheten. Det gör att många mår väldigt dåligt. De känner sig pressade, säger Åsa Lind.

Som en följd av uppmaningarna att hålla igen, blir det även fråga om schemaändringar. I praktiken handlar det om att arbetspassen förkortas. Men eftersom den totala arbetstiden förblir densamma, blir konsekvensen att de anställda måste göra fler arbetspass. Därmed stympas perioderna av sammanhållen ledighet. I sig är detta också en försämring av arbetsmiljön, genom den ökade stress som förändringen innebär, enligt facket.

UT har förgäves sökt äldreomsorgschefen Maj-Britt Thylander för en kommentar.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons