Extra pengar till läromedel
Förvaltningen har nyligen fått i uppdrag att ta fram ett förslag om detta, som kan lyftas till politiskt beslut, så snart som möjligt.
Det blir en satsning på cirka 1,5 miljoner kronor som ska gå till läromedel i grundskolan. Det som en förstärkning utöver vad som redan finns med i budget för innevarande år.
– Vi ser ett ekonomiskt utrymme som gör detta möjligt, säger Lars Holmin (M), ordförande i kommunstyrelsen.
Bakgrunden är att anslaget till läromedel inte har ökat den senaste tio åren i kommunen. Under samma tid har kostnaderna för läromedel höjts.
I praktiken har alltså anslaget urholkats. Som ett sätt att försöka kompensera för denna eftersläpning får lärare i skolan lägga arbetstid på att kopiera läromedel att använda i undervisningen. För att undvika att eleverna exempelvis får lära sig att det stora grannlandet i öster heter Sovjetunionen.
– Jag kände inte till att anslaget legat kvar på samma nivå. Nu har vi möjlighet att möta detta behov. Det blir samtidigt en effektivisering genom att lärare kan använda sin tid till eleverna istället för att kopiera läromedel, säger Lars Holmin.
Läromedel i matematik, svenska och engelska har prioriterats och det har inneburit att inköp till övriga ämnen fått stå tillbaka.
Pengarna nu går till inköp av ”traditionella läromedel”, kanske främst nya läroböcker som är uppdaterade. Tonvikten läggs särskilt på NO och SO-ämnen.
Det blir rektorerna som ska fördela pengarna i respektive rektorsområde.
Satsningen är inte ramhöjande, utan en satsning av engångskaraktär. Bakom uppdraget att skriva fram ett förslag står de tre partierna i den styrande alliansen, M, FP och KD.
Resurstilldelningen för läromedel i årskurserna 1-6 i Ulricehamns kommun har de senaste tio åren för landsbygdsskolorna varit 1 142 kr per elev och år, och 1 098 kr för stadsskolorna.
För årskurserna 7-9 på Ätradalsskolan har tilldelningen varit 1 930 kr per elev och år och för Stenbocksskolan 1 885 kr.
Under en tioårsperiod har läromedelsanslaget enligt resursfördelningen inte ökat samtidigt som kostnaderna för läromedel höjts. Detta har bland annat medfört att nyanskaffning av läromedel anpassade till den nya läroplanen, Lgr11 inte har kunnat införskaffas i tillräcklig utsträckning.