Nyheter
Ulricehamns kommun var en av 32 kommuner i landet där det under den nu pågående mandatperioden helt saknas kvinnlig representation i de kommunala bolagsstyrelserna.
Men bara några månader kvar innan valet lämnar på tisdag Ulricehamn det sällskapet.
Nyheter • Publicerad 2 april 2010
Eva Andersson inträde i UEAB:s styrelse i form av ett fyllnadsval, lyfter bort Ulricehamns kommun från de 32 kommuner i landet som saknar kvinnlig representation i de kommunala bolagen.
Eva Andersson inträde i UEAB:s styrelse i form av ett fyllnadsval, lyfter bort Ulricehamns kommun från de 32 kommuner i landet som saknar kvinnlig representation i de kommunala bolagen.Foto: 

Om drygt fjorton dagar, då Ulricehamns Energi AB har sin bolagsstämma, väljs nämligen Eva Andersson (V), 46, in som ersättare i ett fyllnadsval efter Jan Holmberg (S) och dessutom blir hon vice ordförande till kommunalrådet Roland Karlsson som sitter på ordförandeposten.

Men även om Eva Andersson är den första kvinnan i Ulricehamn som tar en styrelseplats i ett kommunalt bolag under den här perioden, så är hon inte lika först som sin namne i paradiset.

Under förra mandatperioden satt partikamraten Brita Coutinho i Stubos styrelse. Den platsen tappade dock vänsterpartiet i samband med sin valtekniska samverkan med S och MP efter förra valet.

– Jag tror inte Eva kommer att vara ensam kvinnlig bolagsrepresentant i de kommunala bolagen så länge till, säger partikamraten Jan Olof Sundh.

På tisdag skall styrelsen till det nya kommunala moderbolaget utses och då kommer det, enligt vad UT erfar, att finnas flera kvinnor som nominerats.

– Jag kan bara prata för vår grupp och vi kommer att nominera en kvinna, säger kommunalrådet Roland Karlsson som så sent som i onsdags figurerade i SVT:s Uppdrag granskning där den dåliga kvinnorepresentationen i kommunala bolag runt om i landet ventilerades.

– Den debatt som förts den senaste tiden kommer med all säkerhet att direkt kunna avläsas i fler kvinnor i bolagsstyrelserna efter höstens val säger han.

– Allt annat vore pinsamt, säger Jan-Olof Sundh som själv, utan framgång, motionerat i fullmäktige om att det minst bör råda ett 60-40 förhållande mellan män och kvinnor i de kommunala bolagen.

Men det ville inte fullmäktige som avslog yrkandet i hans motion.

– Det var faktiskt så att jag till och med fick en del påhopp från en del kvinnor i församlingen, kommenterar Jan-Olof Sundh det nejet.

Jörgen Wester
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.