Annons
Nyheter

Etnografer skall lära känna folk och stad

Under tio dygn i slutet av månaden kommer fyra etnografer till Ulricehamn för att besöka affärer, företag och familjer.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2010

Det blir tio hektiska dygn för de fyra. Enligt en av dem, Petra Bäckman, kommer de att vara igång mest dygnet runt.

Företaget, som varit igång i tre år, heter Trendethnography, vilket i klartext innebär insamlade av material som skall ligga till grund för utveckling.

Annons

– Det unika med vår verksamhet är, säger Petra, att vi gör ingående deltagarobservationer. Vi kommer att leva tillsammans med människor och studera deras vardag, allt ifrån att äta frukost, handla, hämta barn på dagis, överhuvudtaget ta reda på hur de lever och vad de önskar sig.

Mycket tid kommer således de fyra att tillbringa i olika familjer; dock skall de inte sova över i familjernas hem.

– Nej, det skall vi inte, försäkrar Petra, vi kommer att bo på ett vandrarhem i centrala Ulricehamn, så att vi kommer nära ulricehamnarna.

Denna undersökning är en del i Cityföreningens projekt att skaffa 25 000 köptrogna kunder till stadens butiker.

Petra Bäckman säger att hela undersökningen utförs i tre steg. Det första blir det som nämnts ovan, lyssnarstadiet, som går ut på att höra efter vad folk vill, framför allt varför de föredrar att åka utombys för att handla.

De kommande stegen blir att hitta olika möjligheter och det tredje blir att agera.

– För vår del är det steg ett som gäller, säger Petra. Vi samlar in bakgrundsfakta till IPM och förser dem med en heltäckande bild.

Under de tre år som trendetnograferna varit igång har man märkt ett otroligt stort intresse för sin verksamhet, hävdar Petra Bäckman.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons