En rå upplevelse mitt i spenaten
Det är tre vuxna och två små barn under ett år i bilen som svänger upp på den lilla gårdsplanen framför den röda ladan. Nattens regn har dragit bort och en blek höstsol speglar sig i Svansjön strax söder om gårdsplanen. Gästerna i bilen har åkt från Göteborg. Färden till Tokebo, mitt i skogen mellan Liared och Bottnaryd, har ett syfte. Att äta lunch på vegan- och raw food-stället Open new doors.
–Vi har haft gäster i sommar som åkt både från Malmö och från Stockholm bara för att äta lunch här. Den här första säsongen har överträffat alla förväntningar, säger Erika Frost som driver Open new doors tillsammans med Li Karlsson.
Låt oss ta det från början.
För fyra år sedan träffades Erika Frost och Li Karlsson. De gjorde det ombord på en båt. Li var kock på en seglande gymnasieskola med hamn i Göteborg och hennes nya kollega var Erika. Efter bara tio dagar tillsammans i det lilla köket på segelbåten var en sak klar. De hade båda hittat sin själsfrände.
– Det var helt otroligt. Efter mindre än två veckor ringde vi båda två upp våra respektive och sa att vi skulle flytta ihop med en annan familj ute på landet, säger Erika.
–Våra män var lätt skeptiska om man säger så, menar Li.
Efter några månaders husletande runt Göteborg fick Li ett infall och ökade radien på Hemnetsökningen. Hon fastnade för ett förfallet stenhus norr om Bottnaryd, några kilometer från gränsen till Ulricehamns kommun.
– Det var snö till midjan när vi var här och tittade. Alla rör i huset var sönderfrusna och det mesta var i riktigt dåligt skick. Ändå var vi helt övertygade. Här ska vi bo, säger Li och skrattar.
Så blev det. De båda familjerna lämnade Göteborg för ett liv på landet och här vaknade en tanke om att starta en inredningsbutik i den gamla lagården på tomten.
– När vi flyttade hade vi inga planer på att starta café eller restaurang. Det var först när vi började fundera på inredningsdelen som det ena gav det andra. Kanske skulle vi ha kaffe och någon kaka i alla fall, säger Erika.
Det blev mer än så. I juni i år öppnade Open new doors. I den renoverade lagården går det att fika, äta lunch och middag på kvällen. Inredningsdelen finns också med. Maten och fikabrödet är 100 procent veganskt och 80 procent av allt som serveras är raw food, det vill säga helt oprocessat och aldrig upphettat över 42 grader.
– Vi har båda varit veganer länge och för några år sedan fick jag upp ögonen för det här med raw food. Det kändes efter ett tag självklart att jag ville göra något med mina nya insikter och sprida det som jag lärt mig, säger Erika.
– Vi kände väl också att det här låg helt rätt i tiden. Folk har tröttnat på att äta processad skräpmat. Det är en trend som vi bara sett början på, säger Li.
Passionen för de gröna rätterna och de färgglada bakverken utan vitt socker har fått en enorm spridning den här första sommaren. Erika Frost lägger upp recept och bilder på sitt Instagramkonto och har i dag 54 000 följare. Open new doors blogg har blivit ett givet forum för landets veganer och raw food-förespråkare.
– Sociala medier har betytt allt för oss. Det är lite svårt att förstå hur alla hittar hit, men det gör de, säger Erika.
Sällskapet från Göteborg beställer sallad och pizza. Salladen innehåller olika sorters grönt, nötter, fikon och mycket annat. Pizzans botten är gjord av bovete och butternut på squash, pålägget är bland annat rödbetor och fikon. Bredvid ligger macadamiamasserad grönkål med lingondressing gjord på färska lingon, lime, olja och lite salt.
– Jag har ätit raw food i tio år och har läst om det här stället. Jag är nyfiken på om vi gör mat på samma sätt, säger Malin Koponen och tar en tugga.
Att äta speciella dieter som paleo (stenålderskost) eller raw food brukar anses dyrt för den enskilde. Rätterna på Open new doors är inte billiga. De som tycker att det är för dyrt med 130 kronor för en veganpizza eller drygt 100 kronor för en sallad hör inte till den givna målgruppen för Li och Erika.
– Det är lite fel det där att det är dyrt att äta raw food. För den som gör mycket av maten själv och följer den växtsäsongen som vi har i Sverige behöver inte råvarorna kosta så mycket. Mycket av det vi serverar har vi odlat eller plockat själva. Det är dock viktigare att det är ekologiska ingredienser än att det är närodlat. Att så många pratar om närodlat känns lite konstigt. Det spelar ju ingen roll om en sallad kommer från gården i byn om den är besprutad, säger Erika som säger att hon alltid mått bra men aldrig så bra som nu.
– Det är häftigt att äta mat där all näring finns kvar.
Att besökarna har uppskattat nytillskottet i skogen råder det ingen tvekan om. De långväga gästerna har nämnts. Tilläggas kan att stamgästerna är ett lokalt pensionärspar.
– Vi trodde att vår målgrupp låg i åldrarna 25 till 40 men det är mycket bredare än så. Många äldre är nyfikna på det vi gör, säger Erika Frost.
– Maten är vi stolta över men det de flesta pratar om efter ett besök här är bakverken. Folk har svårt att förstå hur det går att göra så goda efterrätter och kakor utan socker och mjölkprodukter, fortsätter hon.
Chokladmousse på avokado, kakao, dadlar och lite salt, är ett exempel. En bretagnsk äppelkaka med kanel och nötgrädde ett annat. Chokladtryffeltårtan är caféets storsäljare.
– För tio år sedan var veganer tråkiga människor som åt brun linssoppa och hade näbbstövlar. Så är det inte längre, skrattar Erika.
I oktober ger sig caféägarna ut på havet igen. De stänger därför för säsongen den 30 september. I vår öppnas lagården upp igen och då är det ännu fler öppna dörrar som ska slås upp.
– Vi startar ett ställe i Jönköpings centrum till våren. Känslan är att suget efter det vi gör är så stort att det vore dumt att inte satsa. Tiden är helt rätt, säger Erika som också har ett bokprojekt på gång.
– Det är en raw food-kokbok för Norstedts. Bara för att jag skriver den måste jag vara lite hemlig med flera av våra nya recept.
Solen glittrar fortfarande i sjön när besöket i lagården är över. Två stugor som hör till gården håller på att renoveras. Här ska det bli boende nästa år. Bland annat för en satsning på yogakurser.
Veganmat, raw food och yoga. Finns det en gräns för er som företagare att en del börjar tycka att det blir för mycket och för långt ifrån deras egen verklighet?
– Jag kan förstå vad du menar men vi känner inte alls så, säger Li.
– Det här är vår livsstil. Raw food och yoga går hand i hand och egentligen finns inget annat mål än att må bra. Eftersom vi mår bra av det här vill vi att andra ska få uppleva det också, säger Erika.
– Och förresten, säger Li. Fler borde flytta ihop på landet. Det är för ensamt och tråkigt att flytta ut på landet som ensam familj men är man flera är det hur bra som helst.
Lagården var förfallen när familjerna Frost och Karlsson flyttade hit för tre år sedan. Nu är det mesta renoverat.
Snickerskaka
1,2 dl pecannötter
6 dl dadlar, urkärnade
2 teskedar kokosnötsolja
2 teskedar lucuma
2 teskedar tahini
1-2 lönnsirap (annan sötning för 100% raw)
2 teskedar PB2 (jordnötssmör i pulverform)
Lite himalayiskt salt
150 gr saltade jordnötter (raw peanuts för 100% raw)
Kör pecannötterna i en mixer så att de blir till mjöl. Ställ åt sidan.
Blanda samman allt utom jordnötterna och rör om. Utan mixer kan det vara svårt, blanda då lite åt gången. Blanda i pecanmjölet och mixa igen.
Häll över allt i en skål och tillsätt jordnötterna och mixa in dem i degen med händerna. Pressa sedan degen i 15x15 cm form och ställ i frysen i två timmar.
Chokladöverdrag
2 teskedar kokosnötsolja
2 teskedar kakao (raw)
2 teskedar lönnsirap (annan sötning för 100% raw)
Smält oljan försiktigt, addera kakao och sötningen och rör om väl med en gaffel. Häll chokladen över kakmixen och frys igen. Ta sedan ut den och skär i lagom bitar.