Elnät förnyas – för 80 miljoner kronor
Ulricehamns energi har grävt och byggt på lite olika ställen i stan under ett par år. Startskottet för Stadsnätsprojektet, som det kallas, gick 2012, då den nya mottagningsstationen i Vist påbörjades. Där ingår två transformatorer 40/10 kV, alltså 40 000 Volt in, 10 000 Volt ut till nätstationer i exempelvis villakvarter. En är på plats och den andra kommer nästa år.
Ulricehamns Energi köper nämligen sin ström av Vattenfall och transformerar ner den två gånger (40/10 kV och 10/0,4 kV) till den spänningsnivå vi har i våra fastigheter.
Den andra mottagningsstationen ligger vid Vistaholm och den pågående uppgraderingen av den är också en del av investeringen.
Från dessa två stationer går tolv kablar som ska mötas på tolv olika ställen i stan. Till en början ligger de i samma stråk, innan de grenar ut till olika områden.
– En stor del av kabelstråket från Vistaholm befinner sig just nu i Villastaden; därifrån fortsätter vi längs Boråsvägen och sjön, förbi den nya lekplatsen och Bryggan. Den delen gjorde vi klart i våras för att inte vara i vägen vid de arrangemang som varit och som ska vara i området under sommaren, säger Jerker Larsson, chef för entreprenad och värme, samt till helt nyligen även tf elnätschef på Ulricehamns energi.
Från sjön går man vidare upp i stan på olika ställen, för att så småningom möta kabeln från stationen vid Vists industriområde.
Kabelstråket från Vist har passerat motorvägsbygget och befinner sig nu ungefär vid den provisoriska rondellen vid Nyboholm. Därifrån ska den gå under nuvarande R40, längs med Lindängsvägen för att sedan fördela sig i stan och till sist möta respektive kabel från Vistaholm.
Att Stadsnätsprojektet drogs i gång när det gjorde har flera orsaker. Grunden är att mottagningsstationer och högspänningskablar är gamla. Så gamla att det finns risk för driftstörningar, att de går sönder, om de inte byts ut eller byggs om. Även transformatorstationer 10 000/400 volt, kabelskåp och belysningsstolpar förnyas.
– En del bevaras, om det håller standard, säger Jerker Larsson.
Inne i centralorten är strömavbrotten få, och med ny utrustning och en uppgradering av tekniken ska driftsäkerheten bli ännu högre, är tanken.
Motorvägsbygget har drivit på projektet.
– Förra året passade vi på att passera med en stor del av kabelstråken innan motorvägsbygget kom för långt, säger Jerker Larsson.
En annan starkt pådrivande faktor är att UEAB måste vara ute från den gamla fördelningsstationen Sturegatan, byggnaden vid Grodparken bredvid Stubos nuvarande kontor, senast halvårsskiftet 2015.
– Vi måste göra om en del för att kunna flytta den till en mindre station. När det är klart blir byggnaden tillgänglig för andra ändamål, det har ju pratats om bostadshus på den tomten, säger Jerker Larsson.
När UEAB gräver på olika platser i stan påverkar det trafiken. I Villastaden har det varit begränsad framkomlighet vissa perioder och fler störningar kommer det att bli i stan tills allt är klart nästa år.
– Vi gör allt för att trafiken ska flyta, men det som är viktigast är säkerheten för dem som jobbar i den miljön, samt gående och cyklande, säger Jerker Larsson.
Ny elnätschef på plats
Lars Hertzberg, 54 år, har anställts som ny elnätschef på Ulricehamns energi. Han kommer från en motsvarande tjänst på Alvesta elnät. Hertzberg började på UEAB för en månad sedan. Tidigare elnätschef var Assar Johansson, men Jerker Larsson har varit tillförordnad chef den senaste tiden.
Ulricehamns energi äger och ansvarar för elnätet i Ulricehamns centralort och en stor del av övriga kommunen.