Annons
Nyheter

Elever ger lokal prägel på avgrunden

Ingen död bilindustri, men väl några ordentligt förfallna exempel på urbaniseringen hittade eleverna på Ätradalskolan när de dök ner i fotografen Jan Jörnmarks Avgrund.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2014
Foto: Ebba JonssonFoto: 
Foto: Rebecka EnevoldsonFoto: 
Elever som deltagit i fotograferandet av gamla byggnader. Från främre raden till vänster: Melinda Paasikivi, Rebecka Enevoldson, Agnes Hulén, Elin Adolfsson, John Högberg, Folke Karström.Bakre raden från vänster: Ebba Jonsson, Line Davidsson, Sara Kraft, Karolina Johansson, Rasmus Olausson och Isak Johansson.Foto: Anders Rosenberg
Foto: Elin AdolfssonFoto: 
Dan Elfving var i helgen och tittade på bildspelet samt Jan Jörnmarks utställning om övergivna platser.Foto: 

Bildläraren Dan Elfving på Ätradalskolan berättar att han kontaktades av kommunens kulturavdelning som ville ha hjälp av elever att dokumentera lokala övergivna byggnader och bortglömda platser. Tanken var alltså att koppla ihop dessa bilder med fotografen och historikern Jan Jörnmarks utställning Avgrunden, en utställning som visar samhällets snabba förändring och att alla platser inte överlever denna förändring. Bland annat ingår bilder från bilindustrins Detroit men också från Västra Götaland.

– Vi nappade på detta och eleverna tände verkligen till. Ett tjugotal elever har fotograferat och jag lämnade in 107 bilder.

Annons

Han säger att det finns fler tankar bakom att delta i ett sådant här projekt. Som att eleverna lär sig om samhällsförändringar, kommer ut i verkligheten och lär sig fotografera.

I Ätradalen finns visserligen ingen död bilindustri som i Detroit. Men där har genom åren skett en strukturomvandling av lantbruket och en urbanisering, som har lämnat gott om fotoobjekt för eleverna.

Dan Elfving säger att eleverna verkligen har anammat projektet och att de har varit väldigt motiverade. Eleverna själva ställer upp på den beskrivningen.

– Det har varit spännande och intressant att se om det finns ödehus här, säger Rebecka Enevoldson.

De säger att de först trodde det skulle vara svårt att hitta hus och platser att fotografera men att det gick lättare än väntat.

En del har pratat med äldre släktingar eller ringt runt och frågat, för att hitta något att fotografera. Ibland har de stött på problem. Elin Adolfsson berättar hur hon till slut fick tag i kvinnan som äger huset och att hon bor på annan ort.

– Men då ville hon inte att jag skulle fota huset eftersom hon tycker det är tråkigt att det förfaller.

I samråd med läraren tog då Elin reda på vad som gäller och det hela slutade med att hon ändå fotograferade huset.

Rebecka Enevoldson berättar hur hennes hus innehöll en sorglig historia.

– När han som bodde där dog har släkten tagit ner skogen och låtit huset förfalla. Allt står kvar precis som när han dog, träskorna där han lämnade dem och mat på bordet.

Förutom att bilderna nu alltså ingår som ett bildspel i utställningen Avgrunden kommer bilderna att hamna i ett kommunalt arkiv som exempel på hur kommunen såg ut 2014. Dan Elfving har också tankar om att gå vidare med bilderna och fotograferandet på andra sätt. Inte minst för att eleverna fortfarande är entusiastiska inför uppgiften. Kanske blir det något inom arkitektur.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons