Nyheter

Elever debatterar klimat

Ett nytt, bindande avtal – det är målet i dag när FN:s medlemsländer debatterar klimatet i Tingsholms aula.
Nyheter • Publicerad 30 november 2011
Klimatforskaren doktor Ekegren höll invigningstalet.
Klimatforskaren doktor Ekegren höll invigningstalet.Foto: 
Matilda Johansson, Michelle Hansson och Jakob Romeborn laddar inför onsdagens andra punkt: att övertyga de andra länderna att skriva på deras resolution.
Matilda Johansson, Michelle Hansson och Jakob Romeborn laddar inför onsdagens andra punkt: att övertyga de andra länderna att skriva på deras resolution.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Ida Lönnfält hade läst på om klimatfrågor och gick in i rollen som FN-ambassadören Nadine Zoma från Sydafrika.
Ida Lönnfält hade läst på om klimatfrågor och gick in i rollen som FN-ambassadören Nadine Zoma från Sydafrika.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Varje land fick snabbt presentera sin resolution.
Varje land fick snabbt presentera sin resolution.Foto: 
Eva Ek Josefsson hoppades att rollspelet skulle ge eleverna kunskap inom flera områden.
Eva Ek Josefsson hoppades att rollspelet skulle ge eleverna kunskap inom flera områden.Foto: 

Allvarliga FN-medarbetare i svarta kostymer, vita blusar och med strama frisyrer sitter uppradade i salen. Klimatforskare doktor Ekegren har just hållit mötets inledningstal. Det är dags för medlemsländerna att ta vid och presentera sina förslag till ett hållbart klimat.

Representanter för Australien, Bangladesh, Indien, Japan, Kina, Saudiarabien och en rad andra länder avlöser varandra i talarstolen. De levererar fina ord om en ljusare framtid med minskade koldioxidutsläpp, överenskommelser och sjunkande vattennivåer. Alla är överens om att det brådskar att komma fram till en lösning. Grejen är bara att de tycker att olika saker är olika viktiga. Saudiarabien tycker att västvärlden ska ta sitt ansvar för oljeanvändandet, Indien vill att folkrika länder ska få släppa ut mer koldioxid än glesbefolkade länder, Samoa vill fokusera på att vattennivån ska sluta stiga.

Det är naturligtvis inte det riktiga FN det handlar om, utan ett rollspel på Tingsholmsgymnasiet. Elever från samhällsprogrammets tre årskurser samt några naturelever har delats in i grupper och representerar de olika länderna. I går inleddes det två dagar långa rollspelet. Inför arrangemanget hade de läst på om landet, klätt upp sig och hittat på lämpliga namn. Ida Lönnfält, alias, Nadine Zoma från Sydafrika, var nöjd efter inledningen.

– När vi läste om vad länderna vill och skrev vår resolution förstår man hur svårt det är att se till att utsläppen minskar. Man får mer förståelse för hur lång tid det tar att komma överens och få ett beslut, säger hon.

Efter de inledande presentationerna fick eleverna förbereda sig inför den lobbyverksamhet som stod näst på schemat. Målet var att övertyga andra länder om att den egna resolutionen var bra, och förhoppningsvis få de andra länderna att skriva på resolutionen. Deltagarna från Samoa var överens om sin strategi.

– Om värmen stiger kommer vi att hamna under vatten. Vi kommer att rikta in oss på länder som har koppling till oss, som till exempel Japan som också är en ö och i samma situation, säger Matilda Johansson.

Eva Ek Josefsson, lärare med extra koll på rollspelet, hade stora förhoppningar på de två FN-dagarna.

– Jag hoppas att de ska växa som människor och att de ska få en ökad förståelse för globala frågor, säger hon.

I Marks kommun genomförs varje år ett omfattande FN-rollspel där även andra frågor än klimatet tas upp. Tanken är enligt Eva Ek Josefsson att utöka på liknande sätt.

– Det finns så många delar i det här. Det är själva klimatfrågan, det politiska spelet men också hur man förhandlar, säger hon.

I dag samlas alla medverkande igen för en debatt i aulan.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.