Annons
Nyheter

Eleonore fick falskt arvsbrev från Spanien

Har du ett ovanligt efternamn? Om du just har fått veta att du har ett jättearv att vänta från en rik släkting i Spanien ska du se upp. Det är förmodligen bedragare som vill åt dina besparingar.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2012
Foto: Åsa Dahlberg

Det damp ned ett personligt brev adresserat till Eleonore Wackfelt i Ulricehamn från en advokat i Spanien. Han bad om ursäkt över sitt ovanliga sätt att kontakta henne men hävdade att han hade skött en släkting till Eleonores finanser och att släktingen omkommit i tsunamin i Indonesien. Nu letade advokaten efter arvingar till mannen.

– Min farmor och farfar hette båda Andersson men bytte till Wackfelt. Så vi har ingen släkting som heter Johannes Wackfelt , säger Eleonore.

Annons

Advokaten från Spanien ville att Eleonore Wackfelt skulle kontakta honom och arvet som var på cirka 12 miljoner euro skulle de dela lika. I brevet står ingenting om att det skulle medföra en kostnad att få ut arvet men kanske kommer det i ett senare skede.

– Jag blev lite skärrad när brevet kom. Det var så oväntat och så började jag fundera över hur de fått tag på just mig. Kunde de hitta mig och få tag i uppgifter om mig?

Eleonore sökte lite på internet och fick ganska snart klart för sig att det rörde sig om bedrägeri – ett så kallat arvsbrev - och hon polisanmälde händelsen.

– Jag ville ha ryggen fri, ifall de skulle ta ytterligare kontakt.

Själv har hon inte kontaktat advokaten och tänker inte göra det heller. Advokaten heter Jose Rosello, ett väldigt vanligt spanskt namn, och ser man närmare på brevet så är underskriften tryckt på pappret.

Arvsbrev

Bedragarna kontaktar dig via telefon, e-mail eller brev och meddelar att du är den enda arvtagaren till en avlägsen och okänd avliden släkting i exempelvis Spanien. De kontaktar gärna dig som har ett ovanligt efternamn för att öka trovärdigheten. De erbjuder dig sedan hjälp att få ut arvspengarna mot en kostnad.

Råd:

Var på din vakt! Om ett telefonsamtal känns olustigt lägg på luren. Kommer erbjudandet i form av ett e-mail eller brev, så svara inte!

Skicka aldrig några pengar, även om du blir lovad att få mycket mera tillbaka.

Lämna aldrig ut personlig finansiell information, som till exempel dina bankuppgifter.

Källa: Konsumenteuropa.se

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons