Boendet kommer att placeras på våning två, som sedan många år står tom och oanvänd. En information om att boendet ska öppnas har getts till Mervi Blomgren, som är enhetschef vid Ekero.
Hon har in i tur informerat personalen som jobbar vid Ekero.
UT har tidigare skrivit om Ulricehamns kommuns planer på att öppna ett boende för ensamkommande flyktingbarn (i åldern 16-18 år). Inriktningen är fem asylplatser i ett sådant boende. I praktiken kan det handla om cirka 15 personer i boendet.
Redan från början var målsättningen att boendet skulle placeras centralt i Ulricehamn.
Att det nu istället öppnas på Ekero ska ses som en kortsiktning lösning, enligt den information som Mervi Blomgren fått.
Även om boendet inryms i samma hus där Ekero redan finns, så kommer verksamheterna att vara avskilda från varandra.
Inför öppnandet av boendet ska viss anpassning av lokalen göras. Bland annat ska egen entré och ingång ordnas.
– I praktiken handlar det om att vi får en granne på övervåningen, som har egen ingång till sig. Boendet är en egen verksamhet med egen personal. Det kommer inte att påverka vår verksamhet på något sätt. Jag ser heller inga problem för vår del med att boendet öppnas, säger Mervi Blomgren.
Snarare ser hon den nya verksamheten som en möjlighet till ett positivt bidrag till anläggningen.
– I den bästa av världar skulle detta kunna tillföra något gott till respektive verksamhet. Våra pensionärer är utomhus här i områden under den varma årstiden. Det är möjligt att det öppnar för goda möten, säger Mervi Blomgren.
– De här ungdomarna kommer från andra kulturer där de äldre bor kvar hemma, hos familjen. De kommer alltså från områden där man värdesätter äldre.
Ett informationsmöte om det kommande boendet ska hållas nu på torsdag kväll på Ekero. Mötet är öppet för boende och för anhöriga vid Ekero.
Informationsmöten har redan hållets med föreningar på orten.
– Från kommunens sida ser vi det som viktigt att öppna för en sådan dialog. Det kan resultera i konkret stöd, exempelvis skjutsning till fotbollsmatcher. De som var på mötet tog också upp flera viktiga frågor, säger Carita Browall, chef välfärd, lärande, samhällsutveckling.
Det var svårigheter att snabbt hitta en lämplig, tom lokal i Ulricehamn som gjorde att alternativet Ekero har valts som en kortsiktig lösning. På sikt hoppas kommunen kunna flytta boendet till centralorten, antingen till egen lokal eller till lokal som hyrs.
– För verksamheten tror vi det är viktigt med närhet till skola samt till fritidsaktiviteter. Det är lättare att klara det i Ulricehamn än att vara hänvisad till kollektivtrafik med busstider som styr, säger Carita Browall.