Nyheter

Dyrare vatten i Tranemo

Taxan för vatten och avlopp höjdes med tio procent för de boende i Tranemo under 2012. Nu är kommunen fjärde dyrast i Sverige.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2013

Det kostar på att spola i toaletten för den som bor i Tranemo. I runda tal, och inklusive övrigt vatten, 2 000 kronor mer än för ett hushåll i Ulricehamn. Anledningen är att kommunens VA-avgifter är betydligt högre.

Faktum är att Tranemo nu hör till de absolut dyraste kommunerna i landet när det gäller de här avgifterna. Tjörn, Högsby och Norberg har en hushållskostnad som är ytterligare några hundralappar högre på årsbasis, därefter kommer Tranemo.

– Anledningen till höjningen är att vi de kommande åren måste satsa lite extra. Vi har ett ledningsnät som behöver lagas och vi måste göra investeringar för att säkerställa kvaliteten för invånarna, säger Birgit Magnusson som är VA-ingenjör hos Tranemo kommun.

Den stora investeringen 2013 är ett nytt reningsverk i Dalstorp. Det byggs intill det gamla reningsverket som helt ska tas ur drift.

– Vi har egentligen fler större satsningar och investeringar som vi skulle vilja, och behöva, göra nu men vi får se till ekonomin och skjuta på en del, säger Birgit Magnusson som också menar att siffrorna ska ses i ljuset av att Tranemo är en landsbygdskommun.

– Här kan vi inte dra nytta av storstadens fördelar så att vatten och avlopp blir dyrare per konsument kommer vi aldrig ifrån.

I Ulricehamn har VA-taxan höjts med fyra procent 2012. Ulricehamn ligger prismässigt ungefär i mitten av Västra Götalands kommuner. Tibro är klart billigast i regionen.

Siffrorna kommer från Svenskt vatten och Statistiska centralbyrån och det är organisationen Villaägarna som gjort uträkningen för samtliga landets kommuner.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.