Dyrare färdtjänst men fritt antal resor
Den mest märkbara förändringen är kanske att avgiften för korta resor har höjts. Från 22 till 32 kronor för en enkel resa som är som längst tre kilometer.
Samtidigt har begränsningen till maximalt 20 resor per månad slopats. Det som nu gäller är att man får fritt antal resor per månad.
Dessutom har området utökats till att även omfatta kringliggande kommuner.
– Sammantaget är det en förbättrad färdtjänst som införts, säger Åsa Abrahamsson, som handlägger beslut om färdtjänst i Ulricehamns kommun.
Hon förklarar att höjningen av taxan ändrats av ekonomiska skäl.
– Vi har inte höjt avgiften på flera år. Så egentligen kan man säga att den tidigare var orimligt låg. Nu jämställs taxan med vad det kostar att åka med kollektivtrafiken, säger hon.
Enligt Åsa Abrahamsson är det flera som missat att det införts nya färdtjänstregler i kommunen, vilket lett till en del frågor.
Medan Ulricehamns kommun nyligen infört nya regler pågår parallellt i Västra Götalandsregionen en översyn av färdtjänsten i hela regionen. I denna konstateras att det finns ett stort antal regler beroende på vilken kommun det gäller. Syftet med översynen är att titta på möjligheterna att införa gemensamma regler samt gemensam taxa samt även i övrigt samordna kommunernas färdtjänst.
Åsa Abrahamsson konstaterar att det endast är förslag och att inget är beslutat.
– Som vårt system fungerar i dag innebär det en trygghet för dem som utnyttjar färdtjänsten. Det visar även de utvärderingar vi gör, säger hon.
– Med en samordning finns risker för längre väntetider.
Ingemar Brunnemyr, miljö- och samhällsbyggnadschef, säger att det var hög tid att göra en översyn av kommunens reglemente för färdtjänst.
– Det tidigare hade tagits fram i slutet av 90-talet. Nu har vi en ny modell som är anpassad efter dagens situation. Jag tycker vi har hittat en modell som ligger på en bra nivå i förhållande till behoven.
Vad betyder regionens översyn av färdtjänsten för Ulricehamns kommun?
– Det är en diskussion som pågår. Bland annat talas om en gemensam beställningscentral och att man då vill ha gemensamma riktlinjer.
Vad är Ulricehamns kommuns inställning i denna diskussion?
– Vi tror på den lokala modellen med en färdtjänst som där chaufförerna känner till kunderna. Med en beställningscentral i regionen kan det bli att en bil från Uddevalla, Skövde eller kanske Strömstad ska göra en körning i Liared. Risken för bristande lokalkännedom är då stor.
– Vi ser också en risk för ökade kostnader. Vi har gjort ett grovt överslag och sett att det kan bli cirka en miljon kronor dyrare för Ulricehamns kommun att delta i ett sådant samarbete.
Färdtjänst kan beviljas för person med varaktigt funktionshinder. Avsaknad av bussar eller hög ålder utgör inget skäl att meddelas färdtjänst. Färdtjänst används inte till vårdinrättningar eller tandläkare.
Kostnad för resa upp till max tre km är 32 kr. Resa längre än tre kilometer kostar 20 kr + 2,50 kronor per kilometer.
Färdtjänstområdet gäller följande kommuner/destinationer: Ulricehamn, Borås, Falköping, Herrljunga, Jönköping, Tranemo, Mullsjö, samt Landvetters flygplats.
(källa: Färdtjänst Ulricehamns kommun)