Annons
Nyheter

Dyra taxor i Ulricehamn

Priset på el, vatten och avlopp, sophämtning och fjärrvärme är dyrt i Ulricehamn jämfört med många andra kommuner. Det visar årets Nils Holgerssonstudie som nu har publicerats.
Nyheter • Publicerad 1 november 2010

Nils Holgerssonsstudien görs för femtonde gången och bakom står Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, HSB, Riksbyggen och SABO.

I studien jämförs kostnaden för just el, vatten, avlopp, sophämtning och fjärrvärme för ett flerfamiljshus på 1 000 kvadratmeter i alla landets kommuner. Billigaste är det i Luleå, Piteå och Lidköping - dyrast i Munkedal, Eda och Munkfors.

Annons

För Ulricehamns del är totalkostnaden 307,9 kronor per kvadratmeter. Genomsnittet i hela landet ligger på 297 kronor.

Nils Holgerssongruppen konstaterar att det är stora skillnader mellan kommunerna.

– En förklaring kan vara att det ofta rör sig om verksamheter med bristande konkurrens, där kunderna har små möjligheter att påverka priserna, säger Emma Henriksson som är ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Fjärrvärmen stor för en stor andel av de totala kostnaderna och varierar kraftigt mellan kommunerna. Därför är det främst fjärrvärmepriset som slår igenom när kommunerna jämförs med varandra.

Gruppen konstaterar också att de studerade avgifterna oftast har ökat mer än konsumentprisindex under den tid studien genomförts. Framförallt är det elnätsavgifterna som ökat kraftigt.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons