Studentsäsongen är igång. Det innebär planering, förväntan, fest och glamour. Och kostnader. I början av vårterminen fick Tingsholmsgymnasiets tredjeklassare besök av ett företag som säljer studentmössor och andra prylar som på något sätt är relaterade till studenten.
Det blev för de flesta elever ingen billig historia. Flera elever berättar att de blev förvånade över hur dyra mössorna var, men att de inte ville välja den allra billigaste när kompisarna lockades att köpa en mer exklusiv mössa.
– Jag kände att shit, är det här på riktigt? Det fanns kanske sju olika sorter och en hade till och med en inbyggd kamera. Jag valde en som var ganska billig men det blev ändå runt 800 kronor, säger esteteleven Sara Jonstoij.
Hon och flera av hennes klasskompisar som UT har pratat med ser fram emot studenten. De ser det som en självklarhet att ha en studentmössa.
– Det är klart att man ska ha en studentmössa. Det är speciellt att ta studenten, och särskilt här är det en stor grej. Det är så roligt med allt runt omkring, säger Sandra Johnsen.
Men de är kluvna. För prislappen kan bli en otrevlig överraskning. Eleven Simon Klasson upplever att det är lätt att dras med, särskilt när försäljarna är engagerade och det finns så många val. Han tar ett exempel med guldbokstäver för 50 kronor styck som kan broderas på baksidan av mössan. Ett citat eller ett smeknamn kan gå loss på åtskilliga hundralappar. Han valde en exklusiv mössa.
– Jag köpte en cashmere, vilket är den finaste. Den har en ficka för kreditkortet och en konstig grej var att den är med sommardoft. Den kostade 1300 och jag ångrar nog lite grann att jag tog den, säger Simon Klasson.
Eleverna uppskattar ändå att företaget kommer till skolan. Det blir smidigare så. Men varje klass fick inte mycket tid på sig utan uppmanades att välja snabbt.
Det är något som Christian Fremner, vars son går i trean, reagerar på.
– De här ungdomarna är 18 är, men de är inte så pass vuxna att de kan avgöra när det är dags att säga nej. Företaget vill ju kränga prylar och hetsar ungdomarna, det kan jag tycka är dåligt. Och 1300 kronor för en studentmössa är för mycket pengar, säger han.
Många elever börjar inse att deras studentexamen kan bli kostsam. Några har sparat pengar länge, andra hoppas på hjälp från föräldrar. Christian Fremners son Olle Fremner klarar sig med hjälp av både sparpengar och föräldrar.
– Jag lägger undan 500 kronor varje månad. Men gör man det i åtta månader blir det 4 000 kronor, det räcker inte ens till klassresan till Magaluf, konstaterar han.
Förutom mössa, examenskläder, studentmottagning och klassresa kan balen göra ett rejält hål i plånboken. Sara Jonstoij har en klänning som hon ska låta sy om, men är ändå orolig över konstnaderna.
– Jag har räknat på det och kommit fram till att det kan bli rätt mycket. Man vill ha frisyren, sminket och allt kostar pengar. Jag vet inte om mina föräldrar är beredda att betala för allt, säger Sara Jonstoij.
Kompisen Sandra Johnsen poängterar att det självklart går att få ner kostnaderna, till exempel genom en begagnad klänning. Men eleverna enas om att grupptrycket styr mycket. Ingen vill vara ensam om att komma med en studentmössa i syntetmaterial och med plastskärm.
Gymnasiechef Catrine Berglund är medveten om att det kan förekomma grupptryck kring inköpen till studenten. Hon poängterar att skolan inte har något att göra med material som eleverna använder i samband med studenten.
– Vi tillmötesgår elevernas önskan att ta hit ett företag som säljer mössor. De är myndiga och får välja fritt om de vill köpa dem eller inte, säger hon.
Hon vet ändå att många familjer reagerar över utgifterna.
– Jag hoppas att både föräldrar och ungdomar tar ansvar. Studenten ska inte få gröpa ur familjens ekonomi för mycket. Men det här är mina egna förhoppningar, skolan ansvarar för läromedel, inte studentmössor, säger Catrine Berglund