Annons
Nyheter

Dubblerat sparkrav kan slå ut vården

Besparingarna på 93 miljoner kronor i år räcker inte för att hålla ekonomin vid Södra Älvsborgs sjukhus i balans.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2012

Redan i december förra året beslutade sjukhusstyrelsen att skära ner inom de olika verksamheterna.

Förhoppningen var att nedskärningen på totalt 93 miljoner kronor skulle räcka för att klara regionens krav på en ekonomi i balans.

Annons

Främst handlar det om att inte låta personalkostnaderna öka. Bakgrunden är den redan besvärliga ekonomiska situationen som sjukvården brottas med.

Men nu visar det sig att sparkravet för Säs inte är tillräckligt. Ytterligare 127 miljoner kronor måste hämtas in.

– Så illa är det. Ska vi minska så mycket blir det väldigt svårt att upprätthålla vården, säger Peter Rosholm (S), ordförande i sjukhusstyrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus.

Regionstyrelsen har informerats om den negativa utvecklingen. I dag torsdag (1 mars) kommer Peter Rosholm att träffa ledningen för att diskutera situationen.

– Något besked räknar jag inte med att få vid träffen. Snarare kommer detta att finnas med i underlaget i budgetarbetet inför 2013.

Vad ser du själv för möjligheter att klara ytterligare nedskärningar motsvarande 127 miljoner kronor?

– Det blir mycket svårt. Flera avdelningar skulle få stänga. Det skulle även bli oerhört svårt att klara uppsatta mål inom vården.

Enligt Peter kommer uppsatta mål att klaras, med det nuvarande sparkravet om 93 miljoner.

– Vi räknar med att behålla samma kvalitet i vården och att klara vårdgarantin. För närvarande har Säs de kortaste vårdköerna i regionen. Men börjar vi slira på det i form av längre köer, blir det bara en kortsiktig besparing. Att skjuta upp den vård som ändå ska ges är ingen besparing.

Ambulanssjukvården har redan svårt att nå upp till uppsatta mål. Vad händer nu?

Annons

– Det uppsatta målet att nå 90 procent inom 20 minuter gäller, säger Peter Rosholm.

Vad ser du själv för möjligheter att långsiktigt klara sjukvården, mot bakgrund av de ständigt ökande kostnaderna?

– Två saker: Dels tror jag att vi måste diskutera vad sjukvården ska erbjuda. Utvecklingen går framåt och sjukvården klarar allt mer. Men samtidigt ökar kostnaderna. Att prioritera samt att kanske välja bort vissa inslag är något jag tror det blir nödvändigt att diskutera.

– Dels är det en jätteutmaning för oss att leva upp det vi sa inför valet, mot bakgrunden av minskade skatteintäkter. Till det kommer frysta statsbidrag samtidigt som staten lägger ut nya krav.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons