Annons
Nyheter

Dubbla roller när Nuab-vd kandiderar till parlamentet

Risken är att förtroendet rubbas om en vd för ett kommunalt bolag samtidigt kandiderar till politiska uppdrag i EU-parlamentet. Det anser Mattias Josefsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2014
Ulrika Geeraedts, vd för näringslivsbolaget, kandiderar för en plats i Europaparlamentet.
Ulrika Geeraedts, vd för näringslivsbolaget, kandiderar för en plats i Europaparlamentet.Foto: Leif Fjellström

Han reagerar mot att vd:n för kommunala bolaget Näringsliv Ulricehamn AB, Ulrika Geeraedts, finns med som FP-kandidat i valet till Europaparlamentet senare i vår.

Mattias Josefsson konstaterar att tidigare har en näringslivschef i kommunen ombetts att inte samtidigt ta politiska uppdrag. Nu verkar detta ha ändrats.

Annons

– Frågan är varför. Frågan är också om det spelar roll vilket parti man tillhör. Är det exempelvis okej att en vd för ett kommunalt bolag ställer upp som kandidat för ett främlingsfientligt parti? undrar Mattias Josefsson.

I intervju i UT har Ulrika Geeraedts sagt att hon som FP-kandidat vill profilera sig mot näringslivsfrågor. Alltså samma område som hon i egenskap av vd arbetar med.

Risken är då stor att rollerna blandas ihop. Dessutom riskerar allmänhetens förtroende för henne som näringslivschef att skadas, anser Mattias Josefsson.

Han betonar samtidigt att detta inte är någon kritik mot Ulrika Geeraedts personligen.

– Jag tycker att hon gör ett bra arbete som vd. Men här handlar det om sakfrågan, alltså risken att roller blandas ihop, säger han.

– Tidigare har vi i kommunen haft som kutym (outtalad överenskommelse) att anställda i kommunen upp till nivån enhetschef har möjlighet att ta politiska uppdrag. Men däröver är det inte lämpligt med tanke på risken för sammanblandning av rollerna.

Efter detta är frågan var gränsen nu går, säger Mattias Josefsson. Kan en verksamhetschef kandidera politiskt? Eller en kommunchef?

Men steget från vd i ett kommunalt näringslivsbolag till att kandidera för en plats i Europaparlamentet kan tyckas långt. Har kandidaturen verkligen bäring på uppdrag som bolags-vd?

– Det är inget långt avstånd. Det finns en direkt koppling mellan EU och näringslivsfrågor på ett lokalt plan, säger Mattias Josefsson.

Ulrika Geeraedts säger att hon för cirka ett halvår sedan berättade som sina planer på att kandidera, både för styrelsen i Nuab och för kommunchefen.

Annons

– Från båda håll fick jag klartecken till detta. Jag berättade då även att jag inte ser någon risk för sammanblandning av de olika rollerna. För jag var naturligtvis medveten om att det är en fråga som kan komma upp, säger hon.

Men hur du på att andra kan se en risk för sammanblandning att och förtroendet för dig som vd därigenom kan skadas?

– Just därför är det bra att frågan diskuteras. För egen del vet jag att jag kommer att jobba som vanligt och sköta det politiska på min lediga tid.

– Ingen har kontaktat mig kring detta och det stod ju redan i november (om jag minns rätt) om min kandidatur i UT. Visst känns det tråkigt om någon ser ett problem och inte pratar med mig direkt, säger hon.

"Svår fråga"

Lars Holmin (M), kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamns kommun, tycker att frågan om en bolags-vd som samtidigt kandiderar för ett politiskt parti till Europaparlamentet är svår.

– Jag förstår att den väcker frågor. Jag har full respekt för att det kan uppfattas som ett problem, vad gäller att hålla isär de olika rollerna, säger han.

Lars Holmin säger att det sedan tidigare fanns en överenskommelse om att en dåvarande näringslivschef skulle lämna sina politiska uppdrag. Just med syftet att undvika att olika roller blandas ihop.

– Vi har även en informell överenskommelse i kommunpolitiken att den som exempelvis jobbar i skolan som lärare, inte ska ägna sig åt just den typen av ärenden. Just för att undvika risken att hamna i situationer där misstanke om egenintresse kan uppstå.

Men är det, som i det här fallet, lämpligt att en bolags-vd samtidigt kandiderar till Europaparlamentet?

– Jag förstår problematiken. Men jag vill först diskutera med gruppledarna för de tre allianspartierna, säger Lars Holmin.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons