Nyheter

Döms trots giltigt körkort

Mannens utländska körkort slutade gälla efter att han hade varit folkbokförd ett år i Sverige. Nu döms han för olovlig körning.
Nyheter • Publicerad 2 december 2014

Mannen stoppades av polisen i Ulricehamn när han körde bil. Han hade då ett utländskt körkort som vid närmare undersökning visade sig vara ogiltigt.

Körkortet är giltigt i sitt ursprungsland och korrekt i sig, men mannen hade vid tillfället varit folkbokförd i Sverige mer än ett år och då är reglerna sådana att det utländska körkortet slutar att gälla.

Mannen hade vid tillfället överskridit ettårsgränsen med en eller två månader.

Rätten konstaterar till en början att mannens körkort bevisligen är ogiltigt. Frågan är då om han hade uppsåt.

Mannen har sagt att han trodde att hans utländska körkort var giltigt, att han inte var medveten om att han begick ett brott.

Rätten anser dock att mannen ändå har begått ett brott, eftersom det är varje trafikants ansvar att undersöka sin körkortsbehörighet. Mannen borde enligt rätten ha förstått att han riskerade att ha ett ogiltigt körkort.

Mannen döms nu för två fall av olovlig körning. Han döms också för brott mot fordonsförordningen och brukande av avställt fordon eftersom han vid ett av de här två tillfällena körde en bil som av avställd och belagd med körförbud. Påföljden blir dagsböter.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.