Nyheter

Djurägare hotas av vite i flera fall

En djurägare i Ulricehamns kommun hotas av vite efter en inspektion. Länsstyrelsen anser att kvinnan måste förbättra förhållanden för både hästar och hundar.
Nyheter • Publicerad 17 oktober 2014

Länsstyrelsen har haft kvinnan och hennes gård under uppsikt i över ett års tid. När det gäller hästarna så menar inspektörerna att den största bristen är hagarnas inhägnader. Trådar sitter för löst uppspända och vid två inspektionstillfällen har det inte varit ström i trådarna. Eftersom en häst tidigare fått stängselskador på gården, genom att trassla in sig i staket, kräver länsstyrelsen nu att staketen ska åtgärdas.

Vid ett besök i somras noterade Länsstyrelsen att en häst var halt på vänster framben. Ägaren ålades att ta hästen till veterinär. Så gjordes men ägaren och hästen har uteblivit från uppföljande besök. Vid nya besök på gården har hästen fortsatt varit halt och nu hotar vite om hästen inte kommer under vård.

Det största bötesbeloppet som hotar djurägaren gäller stallet och dess takhöjd. 20 000 kronor är vitesbeloppet om inte stallbyggnaden uppfyller gängse regler den 10 november i år.

Länsstyrelsen har också synpunkter på hundgårdar hos kvinnan. Smutsiga och illaluktande filtar och avföring som samlats upp i krukor inne i hundgården gör djurens miljö dålig. Även i hundfallet hotar vite om utrymmena inte saneras och isoleras inför vintern.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.