"Det är integritetskänsligt att bli filmad i den åldern"
Nyckelordet är integritet.
– Det är integritetskänsligt att bli filmad i den åldern. Det finns många tveksamheter och man bör i första hand fundera på andra alternativ, säger Ulrika Harnesk på Datainspektionen.
Är det någon skillnad på om filmsekvenserna bara sparas i några minuter eller i en vecka?
– Det kan göra skillnad. Man får bedöma sådana frågor från fall till fall. Det handlar om vad som filmas, vilka, under vilka förhållanden och vad syftet är. Vi har inte haft något konkret ärende tidigare men vi märker att vi börjar få fler frågor från lärare runt om i landet.
Hur materialet hanteras efteråt är en viktig fråga men en integritetskränkning kan uppstå redan i själva ögonblicket när eleven filmas.
– Man är i en känslig ålder och det rör ens egen kropp. Kanske känner man sig tvungen att göra det fast man inte vill, säger Ulrika Harnesk.
Från Skolverkets sida kan man se fördelar med att gymnastiklärare filmar sina elever vid vissa tillfällen.
– Lärare ska ju föra bedömnings- och betygdsdiskussioner. Detta kan vara ett smidigt sätt. För en rättvisare och mer likvärdig betygssättning så skulle det kunna vara bra, säger Ulrika Lindmark, jurist på Skolverket.
Hon är dock i grunden inte positiv till idén och hänvisar till Datainspektionens frågeställningar. Även om filmandet under lektionstid ska vara frivilligt.
– Man kan ifrågasätta vad ett samtycke är värt eftersom eleverna är i beroendeställning. Då kan man inte vara säker på att det verkligen är frivilligt, säger Ulrika Lindmark.