Deras drivkraft är att få fler att läsa – nu debuterar de som författare
De tre vännerna går sista året på ekonomiprogrammet. Det är bara något år sedan de själva insåg vilken dold värld som böckerna innehöll. Från att inte ha läst något alls plöjer de sig nu igenom romaner på både svenska och engelska.
– Vi tipsar varandra om böcker och läser ofta samma, men nästan aldrig samtidigt, säger Fredrica Lidh.
Manuset till deras första bok är så gott som klart. Det är den första delen i en serie som omfattar tre böcker. De handlar om en grupp vänner och i varje bok får man lära känna en eller ett par av dem lite mer. Berättelserna flätas ihop och nya perspektiv kommer fram. Alla brottas med olika saker i livet, en kille har en pappa som dricker för mycket, en annan lider av en ätstörning, bara för att nämna något.
– Det är inte alltid som man först tror. Den som utåt sett ser ut att ha ett perfekt liv har kanske inte det, säger Rola Seeman.
Greppet att skriva om en grupp vänner har de tagit från författaren Ana Huangs Twisted-serie. Det är böcker de alla tycker mycket om. De ville också hitta ämnen som engagerar.
– Vi vill hjälpa unga att hitta drivkraften att ta upp böckerna. De ser nog upp till oss mer än till en lärare, säger Rola Semaan.
Deras målgrupp är mellan 9 och 13 år. Det är en ålder där det är vanligt att fler slutar läsa. De kan alla identifiera sig med sin målgrupp och kom själva igång med att läsa sent.
De berättar om reaktionerna de själva mött av jämnåriga – på grund av att de läser.
– Jag började läsa lite mer igen när jag gick i nian, men då var det nästan ingen annan som läste böcker. Det gjorde att jag kände mig lite dum, säger Fredrica Lidh.
Hon menar att det finns en utbredd kultur bland unga som innebär att det anses töntigt och tråkigt att läsa.
– De kunde fråga mig hur jag kunde hålla på med det när det är så tråkigt. Det anses verkligen inte coolt att läsa, säger hon.
De skriver böckerna som ett UF-företag. Det har varit mycket att sätta sig in i. Att skriva en bok är inte bara att skriva. De har fått hjälp av verksamma författare som ställer upp som rådgivare.
– Vi har aldrig skrivit en bok förut och det har varit mycket att tänka på. Till exempel att inte alltid skriva saker rakt ut utan berätta mer effektivt och få läsaren att tänka själv, säger Fredrica Lidh.
Det är hon och Rola Semaan som skriver själva manuset. Amanda Håkansson är tätt involverad och ansvarar för illustrationer och grafisk form. De har själva fått kontakt med rådgivarna, genom att skicka meddelanden.
– Vi skrev ett DM till Elias Våhlund på Instagram och frågade om han ville vara vår rådgivare. Han har hjälpt oss jättemycket, säger Amanda Håkansson.
De har också fått mycket hjälp av Maria Dufva, författare som också föreläser om näthat och psykisk ohälsa, henne passade de på att träffa på bokmässan.
– Vi har lärt oss jättemycket, bara det att våga ta kontakt och be om hjälp. Det känns helt otroligt att riktiga författare ställer upp och engagerar sig.