Annons
Nyheter

Debatt om detaljplanen för Ubbarp

Förslaget till detaljplan för blivande handelsområdet på Ubbarp ställs ut på samråd. Men Miljöpartiet ville ha återremiss för att en miljökonsekvensbeskrivning först ska göras.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2014

I tisdags togs beslutet i kommunstyrelsen att ställa ut förslaget till detaljplan för Ubbarp 8:20 för samråd. Även fastigheten mitt emot på andra sidan av väg 46, Vist 10:25, ställs ut för samråd. På denna planeras för en vägrestaurang (Mc Donalds) samt en anläggning för bilservice (Statoil).

Men Miljöpartiet hade invändningar vad gäller samråd inför det blivande handelsområdet på Ubbarp och yrkade på återremiss.

Annons

– Det finns flera starka motiv till att först ta fram en miljökonsekvensbeskrivning och låta den ingå i materialet som sedan ställs ut för samråd, sa Arne Fransson (MP).

Trafiken samt buller är sådana faktorer, enligt Arne Fransson. Att områden ses som riksintressant vad gäller kulturmiljö ytterligare en.

– Det förekommer även föroreningar i marken. Vi vet inte vilka framtida kostnader det kan leda till. Det gör det än mer motiverat att göra en miljökonsekvensbeskrivning, sa Arne Fransson.

Därför yrkade han på återremiss, ett förslag som dock avslogs av kommunstyrelsen. Arne Fransson reserverade sig mot beslutet, med motiveringen att ”Ulricehamns har satt sig över sin egen översiktsplan som här vid Ubbarp ville skydda kulturmiljö och fågelliv. Då bör en MKB visa att det nu går”.

Centerpartisten Anders Andersson spädde på kritiken mot förslaget till detaljplan. Inte minst gällde det frågetecken kring förväntade kostnader.

– Det behövs en ekonomisk kalkyl. Det är rimligt att den uppgiften finns med i underlaget. Dessutom saknas fortfarande ett klart besked från Ica att de fullföljer sina planer på att bygga butik i området, sa Anders Andersson.

Som samtidigt framhöll att Centerpartiet är positivt till etablering på området.

– Men vi vill att det ska vara ordning och reda i ärendet och att det finns rätt dokument som underlag för de beslut som tas.

Mattias Josefsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, försvarade hanteringen av ärendet.

– Vanligtvis skickar vi aldrig ut ekonomiska analys i samrådsskedet. Så då gör vi det inte nu heller. Samtidigt vill jag säga att det är bra att vi nu skickar ut detta till samråd, så att processen kan fortsätta, sa Mattias Josefsson.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons