De vill sälja kommunens hus
I motionen, som redan i går kväll var uppe i kommunfullmäktige och som beskrivs i en debattartikel i dagens UT, utvecklar man tankarna om en tänkt framtida försäljning av kommunens fastighetsbestånd.
– Detta är en markering från vår sida att vi inte ställer upp på en försäljning av de kommunala bolagen, då är det bättre att utreda möjligheterna att till viss del sälja av kommunens fastighetsbestånd, säger Mattias Josefsson, S-märkt oppositionsråd.
– De kommunala bolagen är, med tanke på det övergripande målet om 25 000 invånare 2020, alldeles för viktiga aktörer när det gäller bostäder, energi och underhåll, samt näringsliv, för att säljas ut, anser han.
Anledningen till att man istället vill sälja av delar av kommunens fastighetsbestånd är att det fattas pengar till framtida kommunala investeringar.
– Vi tror på en utveckling av Ulricehamn med det långsiktiga målet att nå 25 000 invånare, men för att nå dit krävs pengar som i dag inte finns, säger Mattias Josefsson.
När det gäller att titta över, i utredningsform, vilka fastigheter som skulle kunna avyttras har man inte undantagit någon del av innehavet. Allt från Sim- och sporthall, ishall, skolor, ja till och med nya Lassalyckan och Stadshuset och Rådhuset skulle kunna hamna i privat ägo.
– Vi är överens om att utreda möjligheten att sälja delar av vårt fastighetsbestånd till en stabil och långsiktig privat aktör inom offentliga lokaler. En aktör som genom sitt förvaltande, kunskaper och möjligheter skulle kunna förvalta den typen av byggnationer, säger Jan-Olof Sundh (V).
Kommunens fastighetsbestånd är värderat till cirka 600 miljoner kronor. I ett första läge är S och V beredda att utreda en försäljning av fastigheter för motsvarande 100 miljoner.
Man poängterar samtidigt i sin motion att man inte vill sälja ut allt på en ort eller alla fastigheter inom en specifik verksamhet. Detta för att framdeles kunna jämföra driftskostnader och förvaltning för de fastigheter kommunen har kvar med det man sålt och istället blivit hyresgäster i.
Vad är då tänkt att de nya pengarna från den tänkta försäljningen skall gå?
– Kommunen har de senaste åren lagt 140 miljoner kronor till investeringar inom skola och äldreboende, men det behövs mer, konstaterar S och V. Pengar till ett framtida bibliotek skulle också, genom en fastighetsförsäljning, bli tillgängliga.
– Vi är medvetna om att den borgerliga majoriteten också tittar på alternativa finansieringar av de framtida behoven och hoppas förstås att vår motion förhoppningsvis skall kunna leda till att vi kan få till diskussioner över blockgränserna, säger Mattias Josefsson.
– För det första gäller det att medvetengöra att det faktiskt i dag finns ett uppskjutet behov av underhåll av de kommunala fastigheterna som motsvarar åtminstone 60 miljoner kronor. Idag finns inte pengar i kassan för att möta det.
S och V förslog i ett eget förslag inför budgetarbetet en skattehöjning på 75 öre. En tredje del av den höjningen ville man avsätta till framtida investeringar. Ett förslag som inte fann gehör.
I den nu aktuella motionen till fullmäktige vill man att kommunstyrelsen får i uppdrag att i sin utredning få svar på följande tre punkter:
A belysa ur ett ekonomiskt och driftmässigt perspektiv om hur en försäljning kan gå till och samtidigt belysa konsekvenserna av en försäljning.
A peka på fördelar respektive nackdelar med att en privat aktör går in som direkt ägare av framtida byggnationer och samtidigt ge konkreta förslag på vilka byggnader som kan vara lämpliga.
A ställa de två första alternativen mot en ökad belåning och konsekvenserna av att behålla nuvarande driftsform.