Nyheter

De vill bevara Liareds gamla skola

Församlingens önskan att riva den gamla skolan i Liared möter motstånd.
– Alla äldre har ju gått här så det får bara inte ske, säger Olle Broberg.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2013
Foto: 

Det vilar ett rivningshot över Liareds gamla skola. Redvägs församling äger byggnaden men anser sig inte ha råd att kunna behålla den och har därför börjat titta på vad det skulle kosta att riva huset. En utveckling som flera Liaredsbor ser som en omöjlighet eftersom just den gamla skolan är den byggnad i Liared som alla äldre har någon relation till.

– Det är ju här som alla vi lite äldre har haft vår skolgång och ur den synvinkeln vore det förstås hemskt tråkigt om huset skulle rivas, säger Olle Broberg, Liareds hembygdsförening.

Men det finns även en annan aspekt på att kunna behålla skolan och det är att den skulle kunna bli en samlingspunkt för Liaredsborna. Visserligen finns bygdegården och Byaträffen som nuvarande mötesplatser men framtiden för de båda lokalerna är högst osäker. Bygdegården kan komma att rivas och hur länge man kan ha Byaträffen i nuvarande lokaler är det ingen som vågar sia om, med tanke på att paret som äger huset inte tillhör de purungas skara, de heller.

– Därför skulle den gamla skolan kunna bli en mycket bra mötesplats för oss Liaredsbor, säger Björn Holmberg, även han från hembygdsföreningen.

Församlingen vill avyttra byggnaden till hembygdsföreningen som alltså gärna ser att den inte rivs utan går över till lokal ägo. Något som kan tyckas som ett icke–problem. Men som alltid finns det en hake – och den stavas pengar.

– Vi har inte råd med den utvändiga upprustning som behövs. Taket behöver bytas och fasaden målas eller få en plåtbeklädnad och de pengarna har vi inte i föreningen, säger Olle Broberg.

– Själva driften av skolan kan vi klara av – det skulle nog röra sig om cirka 20 000 kronor för el och försäkring. Men att få i ordning huset utvändigt mäktar vi inte med och därför vore det inte mer än rätt att församlingen tog på sig den biten. Inte minst med tanke på att man låtit huset stå och förfalla, säger Olle Broberg.

– Vi har påtalat när fel har inträffat men utan att det har hänt något. Man har misskött det här svårt.

Tidigare har församlingen sålt den forna lärarbostaden på andra sidan skolgården och prästgården i Liared och lite av de pengarna kunde man använda till att fräscha upp den gamla skolan, tycker man i hembygdsföreningen.

– Det här huset är i centrum när vi har våra hemvändardagar och det måste få vara kvar.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.