Nyheter

De tvingas bo på en camping

Deras hus drabbades av svamp, men försäkringsbolaget konstaterade att det var fel sort och betalade inte ut någon ersättning. Nu tvingas Anders Winberg och Birgitta Kvist bo på en camping.
Nyheter • Publicerad 19 april 2014
Anders Winberg och Birgitta Kvist.
Anders Winberg och Birgitta Kvist.Foto: Love Ahlstrand
Anders Winberg och Birgitta Kvist utanför sitt nya hem. De säger att de har blivit konstigt bemötta av Länsförsäkringar från början. ? Det första mannen från försäkringsbolaget sa till oss var att vi inte skulle vänta oss hjälp med nytt boende, han sa inte ens hej innan, säger Anders Winberg.
Anders Winberg och Birgitta Kvist utanför sitt nya hem. De säger att de har blivit konstigt bemötta av Länsförsäkringar från början. ? Det första mannen från försäkringsbolaget sa till oss var att vi inte skulle vänta oss hjälp med nytt boende, han sa inte ens hej innan, säger Anders Winberg.Foto: Love Ahlstrand

– Det är jobbigt, man sover inte, ligger vaken och räknar pengar.

Birgitta Kvist berättar om hur hon upplevt den senaste tidens turbulens. Ekonomin är ansträngd för henne och sambon Anders Winberg. I vintras upptäckte de att deras hus hade drabbats av svamp. De kontaktade Länsförsäkringar som lät såga upp fem stora hål i husets golv för att undersöka i vilken omfattning som huset var angripet och vilken form av svamp det rörde sig om. Sedan blev det tyst. Provsvaren dröjde och från försäkringsbolaget hörde de ingenting.

– Det var ingen som pratade med oss överhuvudtaget, jag fick hela tiden ringa själv, säger Anders Winberg.

Till slut blev det för kallt och fuktigt i det uppsågade huset och de blev tvungna att flytta. Från Länsförsäkringar fick de höra att de inte kunde få någon hjälp. Därför lånade de pengar och köpte en villavagn på Prångens camping.

– Nu är vi skyldiga mycket pengar men vi kan inte bo på gatan, billigare boende än såhär finns det ju inte, säger Birgitta Kvist.

Då, när de flyttande in på campingen, trodde de fortfarande att de skulle få pengar av Länsförsäkringar. Deras kontakt på försäkringsbolaget sa till dem att de bara väntade på provsvaren. Sedan kom smällen. Provsvaren kom tillbaka och Länsförsäkringar meddelade att det handlade om fel sorts svamp. Några pengar skulle de inte betala ut, och de uppsågade husgolven skulle Anders Winberg och Birgitta Kvist få ordna själva.

– Vi hade den försäkring som skall var den bästa, vi hade ingen aning om att man kunde ha fel svamp i huset, säger Anders Winberg.

De tecknade ett avtal med Länsförsäkringar 1989 när de köpte sitt hus och har sedan dess varit företaget trogna. Årskostnaden för försäkringen har legat på över 3000 kronor, men nu får de alltså inte någonting tillbaka. Med kostnaderna för två boenden och dessutom lån så blir det inte många kronor över för Anders Winberg och Birgitta Kvist, och de räknar med att bo kvar på campingen livet ut. Det bästa de kan hoppas på nu är att sälja huset som ett renoveringsobjekt. På Prångens camping är alla trevliga och de trivs okej under omständigheterna, men det var inte såhär de trodde att livet skulle bli.

– Jag trodde försäkringsbolag var till för att hjälpa människor, men det är väl klart, de sparar ju pengar nu när de slipper betala, säger Anders Winberg.

Love Ahlstrand
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.