Nyheter

De tävlar om att bli årets hus

Nu presenteras de nominerade husen inför utmärkelsen av Årets hus 2014 i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 2 december 2014

En ny industribyggnad, nybyggda villor samt ett 100-årig hus som genomgått fullständig renovering är några av förslagen.

Totalt är det åtta byggnader som juryn har att välja mellan.

Juryn består av kommunstyrelsens ordförande, samverkansnämndens ordförande samt kulturchefen.

Stadsarkitekten bistår juryn som sakkunnig.

Den 10 december publicerar kommunen det vinnande förslaget som får ett diplom samt en skylt att montera på huset.

Åtta kandidater

Det är åtta byggnader som är på förslag till att utses till årets hus 2014 i Ulricehamns kommun. Här följer en presentation samt kommunens motivering.

AP och T - En storskalig byggnad som lyhört anpassats till platsen. Genom valet av material och utformning av detaljerna har den blivit något alldeles extra, lite utöver det vanliga.

Måbäret 1 - Nybyggt enbostadshus som på ett lekfullt sätt anpassats till de givna förutsättningar som tomten kunnat erbjuda.

Slånbäret 3 - Nybyggt enbostadshus som med stram enkelhet i sin utformning anpassats väl till både mark och omgivning.

Blocket 2, Stenmursgatan 11 - Nybyggt enbostadshus som i all sin enkelhet fyller ett behov på platsen. Nytt, ljust och fräscht.

Knallen 110 - Genom ombyggnad och tillbyggnad har byggnaden fått ett nytt uttryck av nutida på landet hus. Valet av kulör och material bidrar starkt till detta.

Mörten 1, Fridhemsgatan 22 - En villa som genom ombyggnad och påbyggnad fått ett nytt liv och ett helt nytt uttryck som känns nytt och spännande.

Handvik 1: 16 - Nära skogen och på kanten av Tolkens strand balanserar denna magnifika byggnad som genom ombyggnad och tillbyggnad kramat ur det bästa av förutsättningarna på platsen.

Ekan 9, Strandhem - En 100-åring som under året genomgått en fullständig yttre renovering där man smakfullt och strävsamt försökt bibehålla husets ursprung.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.