De går i täten för bättre brandskydd
Investeringen i brandskydd skedde i samband med att de skaffade två robotar för mjölkningen.
– Det var lika bra att ta det när vi ändå var igång, säger Karl-Axel Lennartsson.
Det har varit mycket jobb och nu börjar de se fram emot att allt blir klart och att allt börjar återgå till vardagen.
Karl Larsson som är skadeförebyggare på deras försäkringsbolag, Länsförsäkringar Älvsborg, prisar de båda lantbrukarnas ansträngningar för säkerhet, och säger att de under våren dessutom kommer bli certifierade som Säker gård.
– De har uppfyllt alla krav och mer därtill, säger han.
Det var alltså 2009 som Lantbrukets brandskyddskommitté ändrade rekommendationerna. Ett exempel är att den som har ett djurstall över tusen kvadratmeter med innertak och mekanisk ventilation även ska installera ett godkänt brandsystem. Men det är först vid en eventuell ombyggnad som detta gäller, kraven är inte retroaktiva.
Brandvarningsanläggningen, som är speciellt framtagen för lantbruk, ska larma inom 60 sekunder från att det har börjat brinna. Karl-Axel och Per-Erik har även byggt så kallade brandsektioner som klarar att hålla en brand i 60 minuter utan att den sprids.
Skälet till att Karl-Axel och Per-Erik Lennartsson valde att investera i brandskydd är inte bara regeländringen. Sett över tid är det ingen stor ekonomisk kostnad. Med sänkt premie har de tjänat in investeringen så småningom. Men det viktiga är att djuren är säkra.
– Det är det som är det väsentliga, säger Karl-Axel.
Länsförsäkringar Älvsborg har cirka 14 000 lantbrukare som kunder och av dessa är Karl-Axel och Per-Erik först att skaffa godkänt brandvarningssystem. Karl Larsson uppskattar att det nog är ett hundratal lantbrukare som har skaffat sådant här skydd i hela landet.
Utvecklingen kan tyckas ha gått långsamt efter att de nya rekommendationerna infördes 2009 men Karl Larsson tror att det nu är allt fler som skaffar en brandvarningsanläggning och ser över sitt brandskydd.
– Det har inte varit så stort intresse tidigare, men det känns som att det är en förändring på gång. Vi tror väldigt hårt på detta och är glada att det börjar få lite fart.
Han säger att ett bra brandskydd med en snabb varning naturligtvis alltid är viktig, men kanske ännu mer så för lantbrukare. Dels finns det mycket risker, med el, belysning och uppvärmning, dels kan en brand sprida sig mycket fort i en ladugård.
– Efter fem sex minuter kan du fortfarande ha en chans att släcka själv, men efter en kvart har förmodligen inte ens räddningstjänsten någon möjlighet att släcka längre.
Karl-Axel och Per-Erik Lennartsson har skaffat godkänt brandskydd. Djurens säkerhet är huvudorsaken.
Brandvarningssystem och släckutrustning
Lantbrukets Brandskyddskommitté, LBK, är ett samarbetsorgan för lantbruket, myndigheter, organisationer och försäkringsbolag och har som målsättning att genom skadeförebyggande verksamhet minska brandskadorna i lantbruket.
Lantbrukets brandskyddskommitté skrev 2009 om sina rekommendationer om brandvarningssystem och släckutrustning. Här följer några utdrag.
"Djurstall i brandceller över 1 000 kvadratmeter i isolerade byggnader med mekanisk ventilation (till- och/ eller frånluftsfläktar) ska övervakas av brandvarningsanläggning. Brandvarningsanläggningen ska även bevaka utrymme ovanför djurstallet som ingår i samma brandcell som djur- avdelningen."
"Foderberedningsutrymme med automatiserad bandfoderfördelare eller fodervagn som förser flera stall (brandceller eller byggnader) med foder ska vara försedda med brandvarnings- anläggning. När brand indikeras ska foderberedning och banddrift stoppas/fodervagnen stanna och foderberedningsutrymmet avskiljas."
Det är Lantbrukets brandskyddskommitté som godkänner brandvarningsanläggningarna för lantbruk och listor över godkända anläggningar finns på deras hemsida.
Tips för brandskydd
Jordfelsbrytare på elinstallationerna
Pulverbrandsläckare
Ordning och reda. Städa
Brandvarningssystem
Åskskydd
Kontrollera att pannan sotas och att brandskyddskontroll utförs