Nyheter

De fick sin e-post kapad

Ett rop på hjälp från England via e-post. Men allt var bluff. Jan Holm och Tommy Johansson har fått mejlen kapad.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2014
Tommy Johansson och Jan Holm är en gemensam erfarenhet rikare den här veckan ? båda har fått sina e-postkonton kapade. "Det ställer till med en jävla röra", säger Tommy Johansson.
Tommy Johansson och Jan Holm är en gemensam erfarenhet rikare den här veckan ? båda har fått sina e-postkonton kapade. "Det ställer till med en jävla röra", säger Tommy Johansson.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

– Jag hade telefonen avstängd när jag satt i ett möte en halvtimme. Sedan hade jag 25 missade samtal, säger Tommy Johansson från Hökerum.

Vanligtvis är telefonen något lugnare, men i tisdags hade ett mail gått ut från hans mailadress. Med hans vanliga signatur under.

I mejlet stod att han har råkat ut för en stöld i Birmingham och behövde hjälp med pengar, 1 400 euro närmare bestämt, för att kunna ta sig hem. Mejlet hade skickats till alla hans närmare 700 mottagare. Brevet var på hygglig svenska men med vissa konstigheter som lät antyda att det snarare var en översättningsmaskin som stod för svenskan än en svensktalande person.

Ett e-brev med samma innehåll hade dagen före skickats ut till lika många från Jan Holm i Blidsberg. Eller rättare sagt, från någon som hade kapat Jan Holms e-postadress.

Även han fick många samtal.

– Jag var på väg till Svenljunga men fick veta att jag satt fast i Birmingham. Det första jag tänkte var att jag skulle spärra mitt bankkonto men det behövde jag inte göra. Många förstod också att det var något kriminellt, säger Jan Holm.

En del svarade dock på mejlet.

– En gammal dansk arbetskollega svarade och uppgav sitt telefonnummer. Han ville prata med mig innan han skickade över pengar. Då fick han till svar att jag hade blivit av med min telefon och inte kunde ringa, säger Jan Holm.

Han har polisanmält det hela men har ytterst små förhoppningar om att det hela ska klaras upp. Det värsta tycker han är att han har blivit av med hela sitt omfattande kontaktregister.

Å andra sidan har han kunnat se det från den ljusa sidan också.

– Många har ringt som jag inte har pratat med på många år. Det är den trevliga delen av det hela.

Jan Holm och Tommy Johansson har en sak gemensamt – de hade båda mailkonton från Gmail.

– Jag har försökt att komma i kontakt med Google men det är fullständigt omöjligt, säger Jan Holm.

– De som har Gmail-adresser och inte har blivit drabbade borde snabbt byta lösenord, säger Tommy Johansson.

Erik Jullander
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.