”De anhöriga får ta smällen”
Drygt 40 personer från lokalföreningar i Västsverige fanns på plats i Ulricehamn i lördags för att delta. Här fanns även representanter för Demensförbundet.
Dagen ägnades åt föredrag, gruppdiskussioner samt social samvaro. Syftet med träffar av detta slag är att hålla lokalföreningarna uppdaterade kring aktuella frågor.
Vid träffen nu fanns Anita Landén från Demensförbundet på plats för att berätta om de viktigaste frågorna som förbundet driver. Bemanningen vid äldreboende hör till dessa.
– Vi ser att det är för lite personal ute i äldreboendena. Trots att denna grupp som regel behöver mycket hjälp, vårdbehovet är stort, säger hon.
Exempelvis är det många av de dementa som inte får den dagliga utevistelse de har rätt till. Antingen beror detta på tidsbrist hos personalen. Eller också är personalen inte tillräckligt utbildad för att kunna motivera de dementa att ta tillvara denna sin rätt.
Grundorsaken till problemet är att kommunpolitiker inte tillför de resurser som behövs, enligt Anita Landén.
– Ska vi ha en god vård, krävs att politikerna prioriterar på annat sätt. Här har vi människor som varit med om att bygga upp det samhälle vi har i dag. De har rätt till värdig vård på äldre dar.
Anita Landén konstaterar att demens är en typ av sjukdom som kanske är det svåraste man kan drabbas av. Men effekterna slår även mot de anhöriga.
– Då samhället inte tillför de resurser som behövs blir det de anhöriga som får ta smällen.
Mer utbildning för personal, men också för biståndshandläggare står på förbundets önskelista. Men även anhöriga bör få kontinuerlig utbildning för att klara att hantera de situationer som följer i spåren av sjukdomen.
Att sätta in tidigare insatser för dem som drabbas av demens kan vara ett sätt att på sikt sänka samhällets kostnader, menar Anita Landén.
– Med tidiga insatser får den som visar tecken på demens ökade möjligheter till meningsfull tillvaro. Det innebär också en avlastning för de anhöriga.
Inte nog med det. Med tidiga insatser kan man även fördröja en flytt till demensboende. Budskapet till politikerna är alltså att en satsning på tidigare insatser kan sänka den totala kostnaden för vård av demenssjuka.
Nu vill Demensförbundet inte generalisera genom att peka ut samtliga kommuner i landet för denna brist.
– Det varierar mellan kommunerna, säger Anita Landén. Och även i enskilda kommuner kan det se olika ut mellan olika boenden.
Andra frågor gäller behovet av fler läkare som har kompetensen geriatrik. Anita Landén konstaterar att gruppen äldre ökar och därmed också behovet av fler läkare inom området.