Annons
Nyheter

Dan är dagens hjälte

När det började brinna i Folkets hus agerade Dan Josefsson helt enligt regelboken, och det kan mycket väl vara så att huset hade brunnit ner om det inte hade varit för honom.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2012
Dan Josefssons agerande kan mycket väl ha räddat Folkets hus från att drabbas av stora brandskador.
Dan Josefssons agerande kan mycket väl ha räddat Folkets hus från att drabbas av stora brandskador.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

– Om du sätter en rubrik om att han är dagens hjälte är jag den förste att skriva under på det, säger brandingenjör Henry Linnsén.

Henry Linnsén var på platsen i torsdags för att göra en bedömning av spridningsrisken åt polisen, och han prisar Dans agerande.

Annons

– Han har agerat helt enligt skolboken, han har släckt och sedan dragit undan tunnan från väggen. Det är jättebra gjort. Han verkar lite blygsam och tycker inte han har gjort så mycket men så är det inte, det kunde ha blivit stora brandskador.

Är det till och med så att han räddade hela Folkets hus vid det här tillfället?

– Det finns det absolut all anledning att tro.

Dan Josefsson arbetar på Folkets hus och det var i tisdags kväll kvart över tio som han gick runt och stängde ner för kvällen samt förberedde för morgondagen.

Han såg då ett flammande sken från ena sidan av huset.

– När jag kom ut såg jag lågor som slog ut vid sidan av huset. Det var lågor på ett par meter och jag såg att det kom från en soptunna, säger Dan.

Han sprang då in och hämtade brandslangen.

– Jag fick ner värmen tillräckligt för att rycka bort soptunna från väggen. Det hann aldrig få fäste men det var så hett på väggen att det ångade och fräste.

Henry Linnsén säger att det var tur att Dan upptäckte branden i tid. En andra soptunna som stod bredvid hade vid det laget redan blivit varm och börjat smälta.

Om det hade börjat brinna även i den hade de båda tillsammans gjort att elden hade spridit sig upp utefter väggen.

Annons

Henry Linnsén säger att det kan vara klokt för alla att tänka över vad man placerar vid sina husväggar.

– Har man sådana här soptunnor av plast eller annat brännbart bredvid väggen ska man dra undan dem. Allt ska bort från väggarna.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons