Annons
Nyheter
Nya krav på läkarbemanning kan medföra att Dalums vårdcentral måste stängas.
Nyheter • Publicerad 11 november 2014
Vårdcentralen i Dalum.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

– Vi vill inte lägga ned, men vi måste klara vårt uppdrag, säger Maritha Bäck, chef för Närhälsan i Sjuhärad.

De krav hon syftar på är de som finns i Krav och kvalitetsboken 2015 för primärvården i Västra Götaland, och som innehåller flera nya bestämmelser. Ett av dem rör alltså läkarbemanningen.

Annons

Kravet från nästa år är att det alltid ska finnas en legitimerad läkare på plats i lokalerna under hela vårdcentralens öppethållande, vilket är 45 timmar per vecka. För små vårdcentraler med få läkare, som den i Dalum, kan det kravet bli svårt eller omöjligt att uppfylla.

– Läkare jobbar ju mycket ute; de kan vara på ett äldreboende, det kan ha inträffat ett dödsfall, dessutom har de semester, går på utbildningar, är sjuka... Och att anställa fler läkare finns det inte pengar till, säger Maritha Bäck.

Närhälans ledning har lämnat in en dispensansökan till vårdvalsenheten i Västra Götaland, gällande vårdcentralerna i Dalum, Viskafors och Fritsla, som alla har samma problem, men egentligen är det ingen lösning Maritha Bäck tror på.

Det är dessutom en möjlighet som vårdvalsenhetens biträdande chef, Stefan Bengtsson, avvisar, om det inte rör sig om en mycket kort tidsperiod. Någon generell dispens lämnas inte.

– Vi har istället krävt en separat ansökan för varje vårdcentral, med en åtgärdsplan för hur man ska kunna uppfylla kraven, säger han till Borås tidning.

Men det finns en annan möjlighet. Om hälso- och sjukvårdspolitikerna säger ja, kan små vårdcentraler göras om till filialer. Dalum skulle alltså kunna bli en filial – en utlokaliserad verksamhet – till vårdcentralen i Ulricehamn.

– Om det blir så kan vi inom Närhälsan själva bestämma utbudet och omfattningen av verksamheten – hur många läkare det ska finnas, vilka öppettider det ska vara och så vidare, säger Maritha Bäck.

Och då gäller alltså inte kraven på ständig läkarbemanning vid filialen – det är istället ett krav som ställs på hela verksamheten, alltså Ulricehamn och Dalum sammantaget.

Framtiden för Dalums vårdcentral kommer troligen att avgöras under november, om inte förr så vid primärvårdsstyrelsens möte i slutet av månaden.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons