Annons
Nyheter

Dålig arbetsmiljö på Ljungsarpskolan

Under lång tid har personalen på Ljungsarpskolan lidit av dålig arbetsmiljö. Nu har Lärarförbundet tillsammans med Lärarnas Riksförbund lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Nyheter • Publicerad 3 april 2014

Sjukskrivningar och akut pedagogbrist har gjort att arbetsbelastningen på lärarna har varit orimligt hög under en tid. I höstas var två lärare sjukskrivna på grund av utbrändhet, och övriga lärare fick ta över deras arbetsuppgifter. Detta i ett arbetslag som bara består av fem personer.

– Det är en rätt komplex historia. Ytterskolorna här i kommunen har byggts om, och då sög det så mycket pengar att det blev brist på pengar i bland annat Ljungsarp, säger Juha Salmela som är huvudskyddsombud.

Annons

Rektorerna har fått prioritera utifrån sin budget, vilket gjort att lokalerna blivit slitna då de haft lägre prioritet. I anmälan till Arbetsmiljöverket riktas skarp kritik till skolans rektor, men Juha Salmela poängterar att även rektorernas arbetsförhållanden har försämrats.

– Jag tycker inte det är bara rektorns fel, hon har fått det här på halsen också. Det är kommunen som håller i skolbudgeten, och rektorerna har mycket mer administrativt ansvar än vad man kan begära. Det är ett problem i hela Sverige, säger Juha Salmela.

Rektorn arbetar på tre skolor samtidigt, och har ibland inte ens besökt Ljungsarpskolan på över en månad. Det har gjort att lärarna får ta över mycket av hennes arbetsuppgifter.

– På deras planeringstid ska de göra andra saker, som egentligen en rektor ska hålla koll på. Jag har sett att det finns likadana anmälningar i andra kommuner också, då har den främsta kritiken varit att lärarna saknat arbetstidsmall, säger Juha Salmela.

En arbetstidsmall talar om vad läraren ska göra under sin arbetstid, och vilka uppgifter den ska prioritera. I dagsläget skiljer det sig från skola till skola huruvida en arbetstidsmall finns eller inte.

– Vi vill att man får upp ögonen för det här. V vill ha en struktur, där man tillämpar ett system där lärarna vet vad de ska göra och vad som ska prioriteras, säger Juha Salmela.

Enligt Juha Salmela läggs det inga nya resurser alls på Ljungsarpskolan innan ombyggnaden på Dalstorpsskolan är färdig. Hur det kommer bli efter det är ännu oklart, och det är inte helt bestämt vilken struktur Ljungsarpskolan kommer att ha i framtiden. Men som det ser ut nu menar Juha Salmela att det är långt ifrån en drömarbetsplats.

– Arbetsmiljöverket kommer till Tranemo kommun i april för att göra stickprov på några skolor. Vi ska träffa dem och gå igenom de här skolorna, och då kommer jag lägga fram vår kritik, säger han.

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons