Nyheter

Cykelstölderna har ökat

Antalet cykelstölder ökade med nio procent i Sverige förra året, och med 50 procent i Ulricehamn. Men det är trots allt ganska vanligt att cyklarna hittar tillbaka till sina ägare.
Nyheter • Publicerad 22 april 2014

Cykelstöld är ett av de vanligaste egendomsbrotten. I Sverige anmäldes 66 100 cykelstölder förra året, vilket var nio procent mer än året innan. Men de lokala variationerna är stora.

– i Tranemo har det faktiskt minskat något, men det är en markant ökning i Ulricehamn, säger Lotta Ferm, skadechef på Länsförsäkringar Älvsborg.

Under de senaste tio åren har antalet anmälda cykelstölder minskat något. Vad som orsakat den senaste ökningen är inte klarlagt.

– Jag skulle kunna tänka mig att cyklar i dag är ganska fina. Det har blivit en trend att motionscykla och man köper väldigt dyra cyklar, det är nog en bidragande orsak eftersom man stjäl dem och säljer vidare, säger Lotta Ferm.

För att undvika att få sin cykel stulen är det bästa att ha bra lås, och gärna plocka av sadeln för att göra det svårare för tjuven. Det är också bäst att parkera cykeln på ställen där det är mycket folk i rörelse och en stöld inte lika lätt kan pågå obemärkt. Om cykeln blir stulen ändå har man bättre chanser att få återse den ifall den är lätt att identifiera.

– Det är jättebra att ha koll på sitt ramnummer. Men har du en äldre cykel utan ramnummer kan du märka den själv, så att du på något sätt kan identifiera den och visa att den verkligen är din, säger Lotta Ferm.

En undersökning som BRÅ gjorde 2010 visade att det bara var en procent av stölderna där en gärningsman kunde bindas till brottet. Men enligt närpolisbefäl Malin Kannius är det förhållandevis vanligt att ägaren återfår sin cykel.

– Ibland är det ingen stöld utan ett olovligt förfogande, det vill säga att någon lånar cykeln en sträcka och sedan lämnar den. De kommer med i statistiken som stölder, men där brukar ju cykeln återfås ganska snabbt, säger hon.

Hon har inga exakta siffror på hur många stulna cyklar som återfås, men uppskattar att det handlar om ungefär hälften.

– Vi har ju en del cyklar utan ägare här på hittegodsavdelningen också, säger Malin Kannius.

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.