Annons
Nyheter
En cykelled till Jönköping kan bli verklighet under mandatperioden. S och V har hakat på det gamla MP-förslaget och har med projektet i sitt budgetförslag.
Nyheter • Publicerad 17 november 2014

Miljöpartiet har drivit frågan om en gång- och cykelväg åt öster, till kommungränsen mot Jönköping, under många år. Och nu ser det ut att lossna. S och V har med GC-leden i sitt gemensamma budgetförslag för 2015. Det handlar inte om någon igångsättning under året, men väl en utredning.

S och V konstaterar att Jönköpings kommun har påbörjat en utbyggnad av gång- och cykelvägen till kommungräsen mot Ulricehamn.

Annons

”Med en utbyggnad på vår sida kommungränsen möjliggörs cykelturism som ansluts till Sjuhäradsleden. Med sträckningen i Jönköpings kommun, i närhet till Jönköpings flygplats, kan en utbyggnad i Ulricehamns kommun möjliggöra en utökning av långväga turister”, skriver man i förslaget.

Frågan är inte ny. Ulricehamns kommun har tidigare utrett förutsättningarna för en cykelled på gamla banvallen till gränsen mot Jönköping, men sedan har det blivit stopp, mest av kostnadsskäl, men även på grund av motstånd från markägare.

Men nu har förutsättningarna ändrats, anser S och V. Dels för den utbyggnad som gjorts inom Jönköpings kommun, dels för att regeringen och regionen lyft fram satsningar på GC-leder i kommande infrastrukturplaner som särskilt viktiga.

Arne Fransson (MP) är den som drivit frågan under många år.

– Jag blev väldigt glad när jag läste innehållet i S- och V-budgeten, säger han.

En start med investering i cykelled från gränsen mot Jönköping till Ulricehamn finns med i Miljöpartiets budgetförslag 2015, men själva investeringskostnaden ligger i investeringsbudgeten för 2016 och 2017 – två miljoner på vardera året.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons