Nyheter
Centerpartiet väljer nu att inte ta emot de omdebatterade Leaderpengarna.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2010

– Vi tycker att det blev fokus på alldeles fel saker så vi avstår pengarna, säger Bengt Leander som är projektledare för den enkätundersökning dit pengarna skulle gå.

Han vill dock inte kommentera om det var rätt eller fel av Centerpartiet att söka och beviljas pengarna från första början.

– Den frågan avgör inte vi. Vi sökte och sedan är det ju upp till Leader att avgöra frågan.

Det var den 2 juni som Leader Sjuhärad beslutade att bifalla en ansökan från Centerpartiets kommunkrets Ulricehamn på 10 875 kronor. Pengarna är för en enkätundersökning om intresset för bostäder på landsbygden. Centerpartiet har sagt att resultatet bland annat kommer att användas i valkampanjen.

Leader biföll ansökan bland annat med motiveringen att projektet har ett stort lokalt engagemang.

Beslutet mötte dock hård kritik från flera håll, bland annat för att Leader Sjuhärad får ekonomiskt stöd från kommunerna i Sjuhärad. Efter det har Leader Sjuhärad backat från beslutet. Vid ett möte på onsdagen tog man upp frågan. Man ansåg sig inte kunna ändra beslutet att ge pengar till Centerpartiet men man införde nya regler som i praktiken inte gör det möjligt med bidrag till politiska partier.

Nu väljer alltså Centerpartiet att inte ta emot pengarna och man har skickat ut ett skriftligt uttalande om detta.

"Med anledning av att fokus nu hamnar på finansieringen och inte på kärnfrågan och i våra ögon mer hamnat på den politiska arenan drar vi härmed tillbaka vår ansökan och ordnar finansiering på annat sätt. Vi anser att undersökningen och dess effekter för Ulricehamns kommun är viktigare än bidraget från Leader."

Man går till och med så långt som att erbjuda Leader resultatet av undersökningen.

"En viktig del av Leader projekt är kunskapsspridningen till andra aktörer med likartade problem, vi erbjuder därför Leader att kostnadsfritt få ta del av arbetets resultat efter en sammanställning under 2011."

Socialdemokraten och oppositionsrådet Mattias Josefsson var en av kritikerna och han tycker Centerns beslut att inte ta emot pengarna är bra.

– Det är bra att Centerpartiet inser att man har gjort ett flagrant övertramp. Det är viktigt att alla partier är aktsamma om demokratin och de spelregler som vi gemensamt har satt upp, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.