Annons
Nyheter

Centern kräver plats i kommunstyrelsen

Ordförande i kommunfullmäktige föreslås även få ett uppdrag som ersättare i kommunstyrelsen. En ordning som går stick i stäv med vad samtliga partier tidigare varit överens om.
Nyheter • Publicerad 27 november 2010

Inför valärendena vid kommande kommunfullmäktige föreslås Roland Karlsson (C), som redan är ordförande i kommunfullmäktige, även få uppdraget att vara ersättare i kommunstyrelsen. Förslaget läggs fram av Centerpartiet.

Det kan tolkas som att partiet frångår den tidigare överenskommelsen mellan samtliga stora partier om hålla en tydlig gräns mellan kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Detta inför fördelningen av politiska uppdrag i den nya politiska organisationen som träder i kraft vid årsskiftet i Ulricehamns kommun.

Annons

Enligt Cristina Bernevång (KD), beredningsledare i val- och arvodesberedningen, stämmer inte Centerpartiets nominering överens med vad övriga partier gett uttryck för.

– Samtliga partier har inför förändringen varit överens om att särskilja på de båda arenorna. Att både vara ordförande i kommunfullmäktige och dessutom ersättare i kommunstyrelsen frångår denna princip. Men jag hoppas att det löser sig innan kommunfullmäktige sammanträder för att ta ställning i de aktuella valärendena, säger hon.

Diskussionen bottnar i synen på hur den nya politiska organisationen är tänkt att fungera.

? Dels finns kommunfullmäktige, som är den folkvalda delen. Här fattas strategiska beslut och till kommunfullmäktige finns även antal fasta och tillfälliga beredningar. Det anses viktigt att kommunfullmäktige uppfattas som företrädare för medborgarna.

? Dels finns kommunstyrelsen, som betraktas som den operativa delen av den politiska maktutövningen. Kommunstyrelsen ses som den verkställande nivån med ansvar för driften.

Att som ordförande i kommunfullmäktige även vara ersättare i kommunstyrelsen anses mot denna bakgrund inte vara förenligt, enligt Cristina Bernevång.

– Som ordförande i kommunfullmäktige har man en nyckelroll vad gäller att leda och styra beredningarnas arbete. Genom sin position har man möjlighet att vara drivande i alla fasta och tillfälliga beredningar. Detta anses inte kunna förenas med att samtidigt sitta kommunstyrelsen, säger Cristina Bernevång.

UT har utan framgång sökt Centerpartiets ordförande i Ulricehamnskretsen Bengt Leander för en kommentar.

I ett PM till samtliga partier kommunfullmäktige i Ulricehamns kommun daterat den 3 november 2010 finns ett förtydligande vad gäller rollfördelningen mellan kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

”För att särskilja dessa olika roller har det i den utredning som låg till grund för fullmäktiges beslut förutsatts att kommunstyrelsens ledamöter/ersättare inte ingår i någon fullmäktigeberedning. Denna intention i utredningen bör ges högsta prioritet i det pågående nomineringsarbetet”, sägs det i PM:et.

Vidare poängteras vikten av att särskilja dessa nya roller. Det ”är något av en hörnsten i den nya organisationen och det är viktigt för att ge tydlighet för kommuninvånare och andra”.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons