Nyheter
Glada, men förvånade. Att Ulf Svensson efter 30 år som centerpartist gick över till miljöpartiet överraskade många. Inte minst miljöpartisterna själva.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2010
Nya kamrater. Ulf Svensson (till vänster) välkomnas som ny medlem i Miljöpartiet av Arne Fransson och Ingegerd-Borg Saviharju.
Nya kamrater. Ulf Svensson (till vänster) välkomnas som ny medlem i Miljöpartiet av Arne Fransson och Ingegerd-Borg Saviharju.Foto: Christer Seldevall

Ingegerd Borg-Saviharju, Miljöpartiets gruppledare, är en av dem.

– Jag trodde först det var ett skämt. Ulf har ju varit så intimt förknippad med Centerpartiet. På något sätt har han förkroppsligat det partiet.

Arne Fransson i Miljöpartiet hade det dock på känn. Han minns fortfarande partiets förslag om att köpa en elbil.

– Ulf var den ende som var öppen för en provtur.

Själv säger Ulf Svensson att avhoppet från centern till miljöpartiet är en logisk följd av den utveckling som skett, främst på riksplanet.

? Dels gäller det vad han beskriver som centerns förändring från landsbygdsparti till ”Stureplanscenter”.

? Dels gäller det Miljöpartiets utveckling.

– Miljöpartiet har mognat sedan starten. Och själv har jag på något sätt hittat tillbaka till mina rötter. Min förhoppning är att jag kan tillföra något av mina erfarenheter, säger Ulf Svensson.

Frågan är då hur en före detta centerpartist ska kunna samarbete med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vid en eventuell valvinst i höst.

– Visst känns det ovant. Men jag har valt det parti jag tycker är bäst. Att samarbete är en del av spelet, så det ser jag inte som något problem.

Inom Miljöpartiet är man glada över tillskottet. Med ett nyligen framtaget landsbygdsprogram sätter partiet på ett annat sätt än tidigare fokus på just den frågan. Som av en händelse finns här formuleringar som ”Hela Sverige ska leva”. Vilket på lokalt plan betyder att ”landsbygden i vår kommun ska blomstra”.

– Därför tycker jag att den debatt som just nu pågår där stad ställs mot landsbygd är ledsam, säger Arne Fransson.

– Det ska inte vara någon konflikt. Tvärtom.

Hur ska man då förklara partiets ställningstagande då barn- och utbildningsnämnden nyligen tog beslut om att stänga två skolor?

– Att vi röstade ja till beslutet var ett misstag, säger Arne Fransson och Ingegerd Borg-Saviharju unisont.

– Vår ledamot gick in som ordinarie för vänsterpartiet i just den frågan. Men inom partiet hade vi inte hunnit prata igenom den frågan, eftersom den oväntat fanns med på dagordningen, säger Arne Fransson.

Så det betyder att ni ändrat er och nu skulle sagt nej till nedläggning om frågan åter kom upp?

– Vi vill inte lägga ner skolor på landsbygden. Redan då vi lade vår gemensamma budget tillsammans med våra samarbetspartier pekade vi på att det skulle bli problem om inte pengar tillförs. Och så blev det också, säger Ingegerd Borg-Saviharju.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.