Nyheter

Byggnaderna berättar

Se tidstypiska byggnader från Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 7 april 2011
bild 1/11
Gågatan 1970. Foto: museidokumentation ulricehamns museum
På 2000-talet byggdes Åsunda sjöstad och Fridhemsområdet blev villaområde. Husen är en blandning mellan funkis och modernism.
Jönköpingsvägen på 1940-talet. I husen utmed infarten från Jönköping fanns det mellan två och tre lägenheter. Det var symmetriska hus med fönster som låg i hörnen av huset för att öka ljusinsläppet. Ingången utsmyckades och stilen på huset är en blandning av funkis och klassicism.
Bo Ekberg, är mannen bakom utställningen. Gunilla Pettersson och Lisa Jensen har jobbat med den lokala delen av utställningen.
Utställningen byggnaderna berättar finns att se på museumet.
1980-talets arkitektur var en reaktion mot 1970-talets massproduktion. Husen präglades av detaljer som utsmyckade fönster och fasaden kunde vara en blandning mellan tegel och målad puts. Hyreshusen på Lindängsvägen är exempel från 1980-talet.
Husen på Reflevägen byggdes på 1960-talet och det som är speciellt med dessa hus är att marken är högexploaterad. Man har använt marken på ett bra sätt. Det är tätt mellan husen, men ljusinsläppet är ändå bra och det upplevs som en egen sfär. Tanken var det goda boendet till ett rimligt pris. Lite lyx åt folket.
1970-talet byggdes Karlslättsområdet. Tanken var det kollektiva. Bilen skulle ställas utanför områdena och grönytorna skulle användas gemensamt. Karlslätt var också en del i det så kallade miljonprogrammet i vilket det i stort sett massproducerades bostäder. Till en början var Karlslättshusen i omålad eternit. Så ser det inte ut i dag. Ett annat exempel från 1970-talet är Furet.
På 1950-talet var det poppis att bygga våningshus i stjärnformationer. Stjärnhusen på Hemrydsgatan är ett exempel på det. Under det årtiondet byggdes det terränganpassat. Det skulle finnas grönytor och lekplatser där man kunde umgås. Numera är portarna utbytta, men de olikfärgade balkongerna är kvar. Foto: Lisa Jensen
Gågatan 1950. Foto: Vykort Ulricehamns museum
På 1990-talet byggdes det inte många hus. Räntorna sköt i höjden så byggandet kom av sig. I den så kallade grusgropen byggdes hus som är en liten försmak av vad som skulle komma under 2000-talet, stora balkonger, burspråk och lite individualistiska. Borgmästarhagen byggdes också under 1990-talet och är ett bra exempel från det årtiondet. Huset på bilden är från grusgropen, eller Sturegatan som gatan egentligen heter.
Gågatan 1970. Foto: museidokumentation ulricehamns museum
På 2000-talet byggdes Åsunda sjöstad och Fridhemsområdet blev villaområde. Husen är en blandning mellan funkis och modernism.
Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.