Annons
Nyheter

Bygger ny brygga som ska hålla

Till en kostnad av fyra miljoner kronor byts nu bryggan längs Åsunden i Ulricehamn ut mot en ny. Förhoppningen är att den bättre står emot väder och vind.
Nyheter • Publicerad 25 september 2014

Arbetet inleddes i förra veckan. Det är den 140 meter långa bryggan längs Åsunden från restaurang Bryggan och söderut mot småbåtshamnen, som ska plockas bort. Även de slitna stolparna som burit upp bryggan tas bort.

Istället ska en helt ny konstruktion byggas. Längden blir dessutom dubbelt så lång som i dag, vilket betyder att sträckningen fortsätter längre söderut än vad som är fallet i dag.

Annons

Det blir en fribärande brygga som vilar på ett så kallat L-stöd i betong.

– Konstruktionen innebär att det endast är betongen som är i kontakt med vatten. Något som förhoppningsvis innebär att bryggan klarar väder och vind, säger Morgan Fors, projektledare på fastighet i Ulricehamns kommun.

Till skillnad mot vad som varit fallet med nuvarande brygga. Allt sedan den byggdes 2001 har väder och vind slitit hårt. Det är stolpar som slitits sönder av vintrarnas isbeläggning, det är delar av bryggan som rasat ihop och det är strandkanten som eroderats, varpå stora hål bildats längts bryggkanten.

Enligt en sammanställning har kommunen fått lägga ut drygt 282 000 kronor på reparation och underhåll. Med den bakgrunden gjordes nu bedömningen att man nått en punkt, där en nyinvestering var nödvändig.

Förutom att den nya betongkonstruktionen är i betong, kommer ett erosionsskydd anläggs längs strandkanten. Galvade stålbalkar kommer att bilda stommen för själva bryggan.

Dessutom ska nya belysningsstolpar köpas in och monteras på den nya bryggan. Slutligen kommer de fasta bänkar och bord som idag finns på bryggan att bytas ut mot nya.

– Satsningen kommer att säkerställa att bryggans hållfasthet. Det ska bli snyggare och säkrare, säger Morgan Fors.

Han hänvisar till ett krav i upphandlingen på en långsiktig hållbarhet.

Bryggan norr om restaurang Bryggan kommer däremot inte att bytas ut. Orsaken är att pengarna inte räckte till för det. Den delen har heller inte varit lika utsatt för väder och vind, som den som nu byts ut.

– Men på sikt hoppas vi förstås att det ska finnas pengar även för att byta ut den delen. I väntan på det kommer några av stolparna som bär den bryggdelen att bytas, säger Morgan Fors.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons