Annons
Nyheter

Byggen vid Sämsjön brott mot strandskydd

En privatperson med mark vid Sämsjön har på en rad punkter brutit mot strandskyddet. Han hotas nu av både engångsvite och löpande vite om han inte återställer marken till ursprungligt skick.
Nyheter • Publicerad 4 november 2014

När samverkansnämnden miljö och bygg (SMB) sammanträder i dag rör ett av ärendena ett eventuellt vitesföreläggande för en fastighetsägare med mark vid Sämsjön.

Det handlar om olaglig byggverksamhet inom område som omfattas av strandskydd. I förslaget till beslut finns tolv krav på åtgärder och för varje även ett föreslaget engångsvite och löpande vite om inte dessa åtgärder utförs senast tre månader efter det att beslutet vunnit laga kraft.

Annons

Sammanlagt rör det sig om engångvite på 45 000 kronor och löpande vite om 26 000 kronor per månad.

Det handlar om olika byggnader, anordningar och anläggningar som tillkommit vid olika tillfällen ända sedan 1995 och senast under 2012. Redan året dessförinnan, alltså 2011, fick nämnden in en anmälan om en bastubyggnad, en övernattningsstuga, en uteplats under tak med bord och bänkar, trädäck med bord och bänkar, brygga, grillplats, terrassering med hjälp av slipers, båtuppläggningsplats samt en väg på området.

Efter detta har nämnden och fastighetsägaren haft flera kontakter, där den senare har gjort en del utfästelser. Men när en representant för kommunen besökte platsen för en knapp månad sedan, hade ingenting gjorts.

För Sämsjön gäller strandskydd på 200 meter. Alla byggnader och anordningar ligger innanför denna gräns. Syftet med strandskydd är att ”trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet”.

Det innebär bland annat att nya byggnader inte får uppföras inom området och att man inte får göra saker som hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått röra sig fritt.

I nämndens förslag till beslut görs bedömningen att byggnader och anordningar hindrar framkomlighet och tillgänglighet samt väsentligen förändrat livsvillkoren för djur- och växtliv. Man ser heller inga skäl till att byggnader, anordningar och anläggningar ska finnas på området. Vidare konstaterar man att det inte har lämnats in någon dispensansökan och att det som gjorts därför är olagligt.

Mot denna bakgrund föreslås att markägaren meddelas ett föreläggande om att ta bort byggnader, anläggningar och anordningar samt att återställa marken till ursprungligt skick. Om inte så sker inom angiven tid föreslås att domstolen utdömer ett vite.

Fotnot: Viten döms ut efter prövning i domstol och bara om någon eller några av punkterna inte åtgärdas inom angiven tid.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons