Nyheter
Bygdegårdsföreningen Årås kvarn hoppas köpa Årås säteri och har stora planer i form av gästgiveri med historisk inriktning.
Nyheter • Publicerad 9 april 2011
Årås säteri.
Årås säteri.Foto: Torbjörn Kjellin

Diskussionerna mellan föreningen och de nuvarande ägarna av säteriet har kommit långt, men formellt är inte köpet riktigt klart än, säger Marcus Frändås som är en av åtta ägare till säteriet.

En viktig faktor för dem var föreningens tidigare engagemang för området.

– Vi har valt att sälja till kvarnföreningen och inte till högstbjudande, just för att de har gjort ett så fantastiskt jobb med Årås kvarn och vandrarhemmet, säger Marcus Frändås.

Han tror att om det blir samma ägare till både kvarnen och säteriet ger det området en mycket större potential att utvecklas.

Jens Böhn är ordförande för föreningen och säger att det är med en blandning av skräck och förtjusning som föreningen ger sig in i det här äventyret.

– Vi har tagit oss an många utmaningar men det här är den i särklass största, säger han.

Föreningens vision är att återskapa den historiska miljön vid Årås, och knyta ihop kvarnen och säteriet. Tanken är att skapa en turist- och konferensanläggning.

I visionen talar man om ett gästgiveri med historisk inriktning, med middagar av närproducerade råvaror och boende med kontinental standard för minst 60 gäster, allt drivet av en kvalificerad krögare, en arrendator.

– Vi känner ett ansvar att det blir något bra av det här huset. Vi tar risker här men samtidigt blir det vi som äger utvecklingen nu, det är det vi vill. Vi var rätt överens om att vi måste ta den här möjligheten, säger han.

Om och när affären går i lås kommer föreningen bland mycket annat att intensifiera ett nätverksbyggande med olika tänkbara myndigheter och andra samarbetspartners.

Föreningen hoppas också att redan i sommar komma igång med visst arbete.

– Det här vi har gett oss in på nu är en resa vi inte riktigt vet var den slutar. Nu hoppas vi på alla goda krafter, att hela kommunen ser värdet i det här att ha en egen historisk miljö som blir tillgänglig, säger Jens Böhn.

Enligt föreningen Årås kvarn var Årås säteri på sin tid "häradets förnämsta gods och herresäte" med en storhetstid på 1500- och 1600-talet under släkten Gyllenstierna.

Huvudbyggnaden, som uppfördes på 1400-talet brann ner 1792 men byggdes upp igen till nuvarande utseende.

Årås kvarn och vandrarhem finns i byggnader som tidigare tillhörde Årås säteri. Bygdegårdsföreningen Årås kvarn bildades 1983. Kvarnen och dess byggnader hade då stått övergivna i över 20 år och stod under akut rivningshot. Föreningen köpte då kvarnen av Assi Domän för tio tusen kronor. Föreningen har sedan lagt ner väldigt mycket arbete på bland annat renovering och evenemangsverksamhet, och man har fått flera utmärkelser för sitt arbete.

Årås säteri består av en huvudbyggnad på 400 kvadratmeter, två flygelbyggnader och tre hektar mark. Enligt Kölingareds nyheter finns det ett preliminärt köpeavtal klart där köpesumman anges till en miljon kronor.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.