Nyheter
Bredden är viktigast. Den är förutsättningen för Tingsholmsgymnasiets framgångar, säger rektor Catrine Berglund inför planeringen av nya gymnasiet 2011.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2010

Inför införandet av nya gymnasieskolan 2011 har rektorerna vid Tingsholmsgymnasiet tagit fram ett förslag till hur programutbudet vid skolan ska se ut. Förslaget bygger på de förutsättningar som angetts för reformen på nationellt plan (se faktaruta).

Förslaget från rektorerna ska närmast behandlas av barn- och utbildningsnämnden. Catrine Berglund är optimistisk inför utsikterna att få gehör för det förslag som lagts fram.

– Jag är övertygad om att politikerna vill ha en stark gymnasieskola. För egen del ser jag det som en av förutsättningarna för att vi ska lyckas nå det politiska målet om 25 000 invånare.

– I grunden handlar det om att erbjuda en bredd och kvalitet utbudet. Detta för att så många elever som möjligt från kommunen ska välja Tingsholmsgymnasiet. Bredden är samtidigt en förutsättning för att våra elever ska nå framgång.

Har ni lyckats med att nå bredd i förslaget?

– Ja, det tycker jag. Visserligen vill man alltid kunna erbjuda mer. Exempelvis hade jag gärna sett att vi kunnat erbjuda byggprogrammet. Ett önskemål för det finns inom branschen. Hotell- och turismprogrammet hade jag också gärna sett.

Företagarprogrammet försvinner, vad betyder det?

– Det läggs istället in i ekonomiprogrammet som får företagarprofil. Så någon oro inför det känner jag inte. Samtidigt kommer UF att erbjudas vid flera av våra program även efter införandet av GY -11.

En faktor som spelar stor roll i sammanhanget är de minskande elevkullarna de kommande åren.

– Trots att eleverna minskar så krävs det ekonomiska förutsättningar för att behålla bredden, säger Catrine Berglund.

Uppgiften har varit att hitta den punkt där man kan erbjuda mesta möjliga utifrån de ekonomiska förutsättningar som finns. Farhågorna för något år sedan om en märkbar bantning av programutbudet vid skolan har visat sig komma på skam.

– Får vi bara gehör för tanken om ersättning motsvarande elevkostnaden vid de olika programmen, så klarar vi bredden, säger Catrine Berglund.

Vad blir konsekvenserna om ni tvingas banta förslaget?

– Att vi tappar kompetens. På sikt tappar vi även ungdomar. Det är väldigt lätt att lägga ner. Men väldigt svårt att bygga upp något nytt.

Här några av de förändringar som väntas vid Tingsholmsgymnasiet i samband med införandet av nya gymnasieskolan.

? Medieprogrammet avvecklas för att istället bli en inriktning på samhällsvetenskapsprogrammet.

? På grund av ett minskat intresse för nuvarande för humanistisk utbildning anses det nya humanistiska programmet inte behöva erbjudas på Tingsholmsgymnasiet.

? Det specialutformade företagarprogrammet omvandlas till ekonomiprogrammet.

? I dag utgörs ungdomsgymnasiets nationella och specialutformade program av 38 klasser, nästa läsår av 37 klasser. Fullt utbyggt kommer en ny gymnasieskola med de nämnda programmen att omfatta 34 platser. Detta med reservation för beslut på nationell nivå.

? Den föreslagna organisationen kräver cirka 62 lärartjänster. Då är dagens individuella program inte inräknat. Detta program kommer att ersättas av fem särskilda program, vilket väntas kräva cirka 6,75 lärartjänster.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.