Nyheter
Nyligen kom brandmannen Andreas Palmgren från Dalstorp hem från den omfattande branden utanför Sala i Västmanland.
I fyra dagar var han där och bekämpade elden med en grupp från Särf, Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2014
Foto: Privat
Andreas Palmgren
Andreas PalmgrenFoto: Privat

– Det är helt ofattbart, något så här stort har ju inte inträffat innan. Det var ett hårt slit, vi traskade runt på sten och klippor och drog slang. Släckte bränder och glödbränder. Sista dagen avslutade vi med helikopterbombning, säger Andreas Palmgren som är deltidsbrandman.

– Men det var lärorikt och intressant att se hur organisationen fungerar med en brand i så här stor omfattning. Vi var 150 personer ungefär och vi löste det ändå eftersom man ser bränderna ganska fort, säger han.

Andreas Palmgren och de nio andra brandmännen och befälen i gruppen kom hem i söndags och då hade de varit på plats i fyra dagar. Nu har de blivit avbytta av ännu en grupp från Särf men det kan vara de sista härifrån som behöver åka upp och hjälpa till.

– Det börjar avvecklas lite sakta men säkert. De stickbränder som blir, hinner man ta hand om eftersom det ligger så pass mycket slang ute. Men det är fortfarande extremt varmt i marken, det kokar på vissa ställen. Och så fort det blåser lite tar sig elden i träden igen fast de är brända och träden rasar titt som tätt. Det är fortfarande väldigt farligt, säger Andreas som har varit brandman i fyra år.

Branden i Västmanland är den största i modern tid i Sverige och elden har bränt ner mer än 1500 hektar skog.

– Ja, det är helt omöjligt att föreställa sig, man tappar orden. Det var som ett månlandskap, med bränd mark överallt, bara sten kvar känns det som. Helt ofattbart hur mycket som är förstört, säger Andreas Palmgren.

Sandra Wennergren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.