Bonde fick nya krafter
Kraften säljer han sedan till Göteborgs Energi.
Detta berättade han om när LRF från Grönahög, Gällstad och Marbäck gjorde studiebesök vid hans gård i helgen.
Det var drygt tre år sedan som han köpte det gamla vattenkraftverket inte långt från Södra Åsarps kyrka.
– Jag är tekniskt intresserad. Det är dessutom miljövänligt och en typ av naturbruk som ligger nära det jag håller på med som lantbrukare. Samtidigt ligger det nära där vi bor så det är lätt att sköta om det.
Hur hela historien artar sig rent ekonomiskt vet han inte exakt. Men så var det alltså främst det tekniska intresset som gjorde att han köpte verket.
Köpet och den påföljande renoveringen av vattenkraftverket för 1,5 miljoner har varit förenat med en del spänning.
– Det var lite som att kasta sig ut utan fallskärm, säger Mats Larsson och skrattar.
Men han hade den tidigare ägaren som rådgivare och stöd.
Förutom att det har varit spännande att lära sig nya saker var själva renoveringen lite av ett äventyr eftersom verket ligger i en skarp sluttning.
– Det var intressant. Det var spännande för grävmaskinisten till exempel. Det är lutning som en skidbacke.
Bland annat har Mats bytt tuben som vattnet rinner igenom, renoverat turbinerna och bytt styrsystemet. På det hela gick renoveringen bra tycker han.
Vattnet kommer bland annat från Rånnavägssjön, Bystasjön och Grytteredssjön vidare ner till Åsarpsån och vattenkraftverket.
Under studiebesöket berättade Mats Larsson även lite om platsens historia.
– I det här vattendraget har det tidigare funnits kvarnar, säkert sedan 1600-talet. Det har varit ett sågverk här och slipats en del glas från glasbruket i närheten.
Själva vattenkraftverket där det står i dag dyker upp på en karta från 1897, berättade Mats. Då ägs det av glasbruket i Limmared. Första generatorn sattes in 1917 och året efter började verket försörja Limmared med elektricitet.
Mats Larsson berättade även lite om skötseln av verket, till exempel att han tvingas ha lite infravärme på under vintern ibland för att inte inloppet ska översvämmas av is. Blåser det kan han behöva rensa bort löv.
– Tjusningen för mig nu ligger i att få det att gå så bra som möjligt. Det är mycket tillsyn och det ska snurra hela tiden. Det gäller att hålla det i ett sådant skick att det inte blir några avbrott och att helst ha delar hemma så att man snabbt kan fixa det som händer.
Under studiebesöket fick han flera frågor, som till exempel om vattenkraftverket påverkar fisken.
Helt kan man inte undvika konsekvenser, svarade Mats.
– Allt har konsekvenser för miljön. Man kan stänga av all vattenkraft och elda med kol istället. Hur man än vänder sig har man röven bak.
LRF-medlemmarna fick även se gårdens nybyggda ladugård, som dock inte var helt klar än. Den stora investeringen kommer att presenteras för fler vid ett öppet hus vid något senare tillfälle, berättade Mats Larsson. Detta eftersom många har varit nyfikna.