Annons
Nyheter
Fyra nya klassrum blir klara vid Bogesundsskolan inför det nya läsåret som startar i augusti 2011.
Nyheter • Publicerad 25 november 2010

För satsningen har fem miljoner kronor avsatts. Fyra nya klassrum kommer att byggas på den övre våningen i Bogesundsskolan. Tre av dessa blir klassrum, ett blir ett klassrum avsett för musikundervisning.

Därmed kommer fler elever att kunna tas emot vid Bogesundsskolan. Syftet med ombyggnaden är att kunna svara upp mot det ökande elevtrycket på centrolorten.

Annons

– Det blir en tre-parallellig F6-skola. Vilket innebär att det blir tre klasser i varje årskurs, inklusive förskoleklassen, säger rektor Johnny Axelsson.

Det innebär alltså 21 klasser. Om man räknar med ett genomsnitt om 25 elever i varje klass, innebär det att cirka 525 elever kommer att finnas på skolan.

Enligt Johnny Axelsson kommer nuvarande Musikskolan att behålla sina lokaler i Övre Bogesundsskolan.

Med utökningen av elevantalet kommer trycket på skolgård, matsal och idrottssal också att öka. Men frågan hur den ökningen ska hanteras finns det i dagsläget inga svar på.

– Vi vet inte hur idrottsundervisningen ska klaras. Med den ökningen som följer av ombyggnaden, kommer tiden inte att räcka, för att bereda samtliga elever tillgång till lektionstid. Eventuellt får sexorna har sin idrott i någon annan skola, säger Johnny Axelsson.

Även skolrestaurangen vid Bogesundsskolan har begränsade möjligheter att klara det utökade trycket.

– Liksom då det gäller idrottshallen är det här frågan om hur mycket tid som finns tillgänglig. Vad gäller matserveringen får man ställa sig frågan hur tidigt på dagen som det kan anses rimligt att de första elevgrupperna äter. Eller hur sent på eftermiddagen som lunchen kan serveras.

Johnny Axelsson räknar med att svar på frågor som dessa kommer i den utredning om skolstrukturen som snart väntats dimpa ner från barn- och utbildningsförvaltningen.

Trafikmiljön vid skolan, då, hur påverkas den? Med fler elever lär det knappast bli lättare att ta sig fram med bil runt skolan, de perioder på dagen då elever hämtas och lämnas. Men genom att utnyttja Gula Villan och FSO-huset (mitt emot före detta Sjukstugan vid vårdcentralen) kan den geografiska spridningen innebär en viss lättnad, hoppas Johnny Axelsson.

– Sedan kanske man ska fråga sig om man verkligen behöver köra bil till skolan för att hämta och lämna sina elever, säger Johnny Axelsson. Men det är en annan fråga, som inte direkt har med ombyggnaden och dess konsekvenser att göra.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons