Annons
Nyheter

Bilköpare får rätt om mätarställning

En person kände sig lurad efter en bil- affär i Ulricehamn och vände sig till Allmäna reklamationsnämnden. Nu får bilköparen rätt.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2014

Konflikten gäller i första hand antalet mil som bilens motor har kört. Köparen betalade för knappt ett år sedan 55 000 kronor för en bil i tron att dess motor bara hade gått 12 000 mil. Vid köpet visade bilens mätarställning förvisso 52 000 mil men köparen ansåg sig ha blivit lovad papper på att motorn faktiskt hade blivit bytt.

När något sådant papper inte kunde uppvisas ville köparen häva köpet på 55 000 kronor, alternativt få tillbaka en del av köpeskillingen som motsvarar värdeminskningen som följer av att det påstådda motorbytet inte kan beläggas.

Annons

Företaget, en mindre firma i Ulricehamns kommun, som sålde bilen ger en annan bild av händelseförloppet. Bland annat ska säljaren bara ha lovat att hjälpa till med att eftersöka dokument som styrker motorbytet och angett hos vilken bilverkstad dessa papper kan återfinnas.

ARN, Allmäna reklamationsnämnden, går helt på köparens linje och hänvisar till konsumentköplagen, som bland annat anger att en köpare får häva köpet ”om det finns ett fel i varan som är av väsentlig betydelse”.

Säljaren rekommenderas inte bara av ARN att betala tillbaka köpeskillingen, utan även ränta på beloppet enligt räntelagen.

Erik Jullander
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons