Annons
Nyheter
Kyrkorna i Göteborgs stift får totalt 76 miljoner kronor för renoveringsarbeten. Kyrkorna i Ljungsarp och Länghem får betydande bidrag.
Nyheter • Publicerad 23 september 2014

UT skrev för två veckor sedan om den kyrkoantikvariska ersättningen till kyrkobyggnader i Skara stift. I går måndag blev det officiellt vilka kyrkor som beviljats samma bidrag i Göteborgs stift.

Det är flera kyrkor i Kind som får ta del av stora summor. Örsås kyrka, belägen mellan Tranemo och Svenljunga, får det enskilt största bidraget på totalt över 2 miljoner kronor.

Annons

Länghems kyrka ska renoveras utvändigt och hit går 636 000 kronor. Både Ljungsarps kyrka och Nittorps kyrka behöver repareras och målas och man får 403 000 respektive 202 00 kronor till det arbetet.

I andra änden av skalan finns kyrkogårdarna i Hulared och Tranemo. Till Hulared skjuts 22 000 kronor till för reparation av en mur och Tranemo kan räkna hem 4 000 kronor för konservering av en gravsten.

Den största enskilda summan i stiftet går till Göteborgs domkyrka som får 9 miljoner kronor till ett omfattande renoveringsarbete som väntas kosta totalt 40 miljoner.

Kyrkoantikvarisk ersättning är statliga pengar som kyrkan får för att långsiktigt bevara det kyrkliga kulturarvet.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons