Besparingar på medieutbildningen
Ettorna på medieprogrammet är av naturliga skäl besvikna. I fredags meddelande rektor för medie- programmet, Marita Lindman Johansson, att det endast finns pengar till att starta en inriktning på medieprogrammet till hösten 2011.
Tingsholmsgymnasiet har i sitt medieprogram erbjudit foto, grafisk kommunikation eller ljudmedia som inriktning i årskurs två. Vissa år har budgeten räckt och eleverna har kunnat få välja mellan alla tre, andra år har de fått välja mellan två.
Nuvarande läsår finns det två inriktningar på medieprogrammet i årskurs två, men för de elever som börjar i årskurs två till hösten ger budgeten ger inte utrymme för mer än en inriktning.
- Förra året räckte pengarna till två inriktningar. I år blir det en inriktning som erbjuds. Eleverna har inte blivit lovade att tre inriktningar kommer att starta, säger Marita Lindman Johansson.
På medieprogrammet i ettan går Camilla Innhammar, Sara Sjöberg, Olivia Alf och Tova Svensson och de svarar unisont på frågan om vad de tycker om att endast ha en valmöjlighet.
– Det är väldigt dåligt.
Av de tre valmöjligheterna, foto, grafisk kommunikation, eller ljudmedia, är det bara foto och grafisk kommunikation som kan komma ifråga. Även om cirka 45 procent av eleverna skulle vilja ha ljudmedia, så fungerar inte det som inriktning för hela klassen eftersom 18 är för många elever för att kunna köra radio.
Då återstår i princip endast två alternativ och eleverna får komma överens om vilket av dem som alla ska välja, foto eller grafisk kommunikation.
– Skulle du valt medieutbildning på Tingsholm om du vetat att du inte skulle kunna få ha ljudmedia som inriktning i tvåan?
– Jag vet faktiskt inte. Jag kanske hade gått samhäll, säger Sara Sjöberg.
– Jag vet faktiskt inte om jag hade gjort det, säger Tova Svensson
Ansvarig för medieprogrammet är Mats Bogren och han och de andra lärarna försöker hitta en vettig lösning på en svår situation.
– När det gäller inriktningarna så är det inte varje år som det går att välja alla. Om till exempel foto inte får mer än tre elever så blir den inte av och det får eleverna veta redan från början, när de söker hit, säger Mats Bogren.
Men många vill ju läsa ljudmedia till exempel?
– Ja, men problemet med ljudmedia här, vilket hos oss betyder radio, är att det inte går att bedriva någon vettig undervisning i det med så många elever. Det finns inte plats för alla. Kanske kommer vi kunna erbjuda radio som en A-kurs istället, för dem som är intresserade. Vi har inte gått ut med ett färdigt förslag ännu, men försöker lösa detta på bästa sätt, säger han.
– Vi förstår att en del elever är besvikna, och även vi som jobbar här tycker det här är tråkigt, men ytterst handlar det här om var ramen för verksamheten ligger. Hur mycket pengar som politikerna väljer att skjuta till.
Enligt Skolverket finns det ingenting i skollagen som särskilt reglerar att gymnasieskolan är tvungen att tillhandahålla de inriktningar man tidigare utlovat.
Åsa Dahlberg