Nyheter

Beslut om förskolan togs under vånda

I tisdags beslutades att bygga en ny förskola i Hökerum med fem avdelningar. Men beslutet kantades av missnöje, även hos dem som tog beslutet.
Nyheter • Publicerad 30 november 2011

Frågan om ny förskola i Hökerum har varit en ständig följetong de senaste åren. Tillfälliga lösningar i form av barack och hyrd villa har använts samtidigt som diskussionen om placering pågått.

Trots det verkar tiden för att kunna fatta ett genomtänkt och väl förankrat beslut inte ha räckt till, att döma av diskussionen i kommunstyrelsens inför beslutet att bevilja 20 miljoner kronor till satsningen.

Flera ledamöter uttryckte sin frustration över att beslutet inte kändes bra. Främst är det placeringen som ifrågasattes.

Cristina Bernevång (KD) var en av dem som hårdast kritiserade förslaget.

– Ur pedagogiskt perspektiv anser jag att en placering bör ske nära skolan. Det ger bättre förutsättningar till god verksamhet och till samordning.

– Det har funnits åtminstone fyra sådana förslag till placeringar, men dessa har strukits, eftersom ingen färdig detaljplan har funnits. Kvar fanns endast en placering.

Mot den bakgrunden yrkade Cristina Bernevång avslag på förslaget.

– Jag vet att det krävs beslut nu för att kunna verkställa förändringen i Nitta. Men hellre ett bra långsiktigt beslut än ett snabbt men dåligt beslut.

Hon fick medhåll av Aira Eriksson (S) som också ansåg att en annan placering hade varit bättre. Också Anders Andersson (C) höll med i kritiken, men hänvisade till tidspressen att nu ta beslut.

Jan-Olof Sundh hörde också till kritikerna och summerade enligt följade:

– Så här fungerar demokratin när den fungerar som sämst.

Beslutet blev att bevilja pengar till förskolan. Cristina Bernevång reserverade sig mot beslutet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.