Nyheter

Beslut om byggnaden närmar sig

Diskussionerna om skolan i Liared skulle varit löst tidigare.
– Nu måste vi sätta ner foten och få ett avgörande, säger Stig Fagersson.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2013

Det är fastighetsnämnden i Redvägs församling som sköter diskussionerna om vad som skall hända med den forna skolan i Liared. En fråga som man brottats med en längre tid och som redan skulle varit löst.

– Kyrkan kan inte längre ta på sig kostnaderna för alla byggnader man äger och därför har vi sålt av en del av dessa. Bland annat prästgården och lärarbostaden i Liared och vi har även gjort oss av med församlingshemmet i Blidsberg, säger Stig Fagersson, ordförande i fastighetsnämnden i Redvägs församling.

– Vi har erbjudit hembygdsföreningen att ta över huset men det verkar som att man inte har någon möjlighet till detta. Därför har vi nu satt ner foten för att få ett slut på den här diskussionen och lyft rivning som ett alternativ om vi inte blir överens.

Från hembygdsföreningen anser man att ni misskött underhållet?

– Vi har inte målat den eftersom vi tycker det är viktigare att lägga pengarna på verksamheten inom kyrkan. Men därmed inte sagt att jag anser att vi misskött byggnaden.

Kan ni tänka er att göra en upprustning utvändigt och sedan låta hembygdsföreningen ta över huset?

– Det tror jag inte vi får nämnden och kyrkorådet med oss på. Vi måste i första hand hålla igång kyrkorna och även om det kostar en del att riva byggnaden så är det ändå en för stor skillnad.

I början av april kommer det att bli ett möte med hembygdsföreningen och därefter tas beslut om vad som skall ske med den gamla skolan i Liared.

Björn Holmberg och Olle Broberg tror att den gamla skolbyggnaden skulle kunna bli en samlingspunkt i byn.FOTO: Leif Fjellström

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.