Nyheter

Beslut om ändrad cykelbana rätt enligt domstol

Avtalet där en del av banvallen dras om för att möjliggöra nya hus kom till på rätt sätt. Detta enligt Förvaltningsrätten i Jönköping.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2010

I slutet av förra året godkände kommunen ett avtal med ett fastighetsbolag som ville bygga tolv stycken fristående hus mellan Strandgatan och banvallen söder om reningsverket.

Avtalet innebär att cykelvägen utefter banvallen dras om vid platsen, eftersom banvallen på platsen ska bli gemenskapsanläggning och körbar väg.

Detta avtal har överklagats av ett trettiotal personer, varav de flesta bor i närheten.

Dessa protesterar bland annat mot omdragningen av cykelvägen. Bland annat tar man upp att den nya sträckningen passerar hinder som ur trafik-, miljö- och säkerhetssynpunkt måste ifrågasättas.

Man tar upp att omläggningen inte kan vara förenlig med allmänhetens intresse och att den inte uppfyller planens syfte och mål och kommunens cykelplan. Man tar upp att nuvarande sträckning byggdes med statliga pengar samt att detta är en sträcka som man gemensamt med andra kommuner söker pengar till för att utveckla till den största nationella sammanhängande cykelleden vad gäller skyltning, marknadsförning och driftsfrågor.

En annan invändning är att politikerna inte hade tillgång till en viss bilaga till avtalet när de fattade beslutet.

Kommen anser dock att man har upprättat avtalet med hänsyn till det som står i detaljplanen.

Och man får stöd av Förvaltningsrätten. Rätten konstaterar att den aktuella bilagan inte fanns med men att det framgick vad den innehöll och detta inte räcker. Beslutet har fattats på ett korrekt sätt.

Inte heller har det övriga som de klagande tar upp visat att kommunen på något sätt har överskridit sina befogenheter och det utgör inte heller sådana omständigheter att beslutet ska upphävas.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.